Verpleegkundigen lopen in de gang

Inwendige oogontsteking (uveïtis)

Uveïtis is een inwendige ontsteking in het oog met een vaak wisselend verloop. De ontsteking kan eenmalig optreden zonder blijvende gevolgen. Maar u kunt ook langere tijd last hebben van uveïtis. U heeft dan soms meer en soms minder last van de ontsteking. Alle vormen van uveïtis kunnen ervoor zorgen dat u tijdelijk of blijvend minder goed ziet. De ontsteking kan verschillende delen van het oog beschadigen. Hierdoor kan staar (cataract), verhoogde oogboldruk (glaucoom) en netvliesschade in de vorm van macula-oedeem ontstaan. Bij uveïtis kunnen verschillende delen in het oog of het hele inwendige oog ontstoken zijn. Het oog is pijnlijk en u bent erg lichtgevoelig. Ook ziet u vlekjes heen en weer bewegen in uw beeld. In de meeste gevallen is een onderliggende rheumatische aandoening of systemische ziekte in uw lichaam de oorzaak van uveïtis. Ook kan uveïtis ontstaan door infectie na een oogoperatie. Soms wordt er echter geen oorzaak gevonden. Dit noemen we idiopathisch.

Diagnose van uveïtis

Met een algemeen oogheelkundig onderzoek kan de oogarts vaststellen of u uveïtis heeft. Om de oorzaak van de uveïtis vast te stellen, is meer onderzoek nodig. Dit vervolgonderzoek kan bestaan uit bloedonderzoek en röntgenfoto's. Bij herhaling van uveïtis zal de oogarts u ook doorverwijzen naar de internist of reumatoloog.

Behandeling van uveïtis

Het doel van de behandeling van uveïtis is het genezen van de ontsteking. Zo voorkomen en/of verminderen we de kans dat u slechter gaat zien. U krijgt ontstekingsremmende medicijnen (corticosteroïden). Het gebruik van corticosteroïden kunnen soms bijwerkingen geven. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat uw oogboldruk hoger wordt. Ook kunt u bij langdurig gebruik last krijgen van staar. De oogarts zal dit nauwlettend in de gaten houden.

Naast corticosteroïden krijgt u pupilverwijdende druppels. Deze druppels zorgen ervoor dat uw iris niet aan de ooglens in het oog kan gaan vastplakken. Ook verlichten ze de pijn. Een vervelende bijwerking van deze druppels is alleen dat u tijdelijk slechter van dichtbij kunt zien. Ter overbrugging kan een goedkope leesbril een goede oplossing zijn.

Als u eerder zonder aanleiding uveïtis heeft gehad, zal de oogarts u doorverwijzen naar de internist of reumatoloog. Deze zal onderzoeken of hij een onderliggende oorzaak kan vinden voor de uveïtis.