Verpleegkundigen lopen in de gang

Sterkte afwijking (refractie-anomalie)

Om scherp te kunnen zien, moeten de lichtstralen van buitenaf precies op het netvlies van uw oog samenvallen. Maar soms is staan de sterkte van het hoornvlies en de ooglens niet in goede verhouding met de lengte van uw oog. U ziet dan wazig. We spreken dan van een zogenaamde refractie- of brekingsafwijking oftwel refractie-anomalie. Voor het zien in de verte zijn er drie typen sterkte-afwijkingen:

  1. Bijziendheid (myopie of minafwijking)
  2. Verziendheid (hypermetropie of plusafwijking)
  3. Astigmatisme (cylinderafwijking)

In de leeftijd boven de 45 jaar krijgen veel mensen last van ouderdomsverziendheid (presbyopie). Hierdoor wordt het zicht dichtbij slechter. U kan dan een leesbril nodig hebben.

Diagnose en behandeling van een refractie-anomalie

De diagnose refractie-anomalie wordt bij volwassen gesteld door middel van algemeen oogheelkundig onderzoek of meting door de opticien. Bij kinderen gebeurt dit tijdens een orthoptisch onderzoek. De orthoptiste kan door middel van druppels de sterkte bij uw kind bepalen. Kinderen hoeven daarbij zelf niets te zeggen of aan te geven. Zo lukt het al om bij de allerkleinsten de sterkte van de ogen te meten. Een refractie-anomalie is te corrigeren met een bril, contactlenzen of eventueel laserbehandeling. Dit hangt af van uw sterkte, uw leeftijd maar natuurlijk ook uw wensen.