Team oogheelkunde ZGT Hengelo

Op deze pagina leest u meer over de mensen die bij oogheelkunde in ziekenhuislocatie Hengelo werken. Afhankelijk van de reden van uw bezoek, komt u een aantal van hen tegen bij uw bezoek aan de afdeling.

Oogarts

Een oogarts is een medisch specialist die na het artsexamen een specialistische opleiding van vijf jaar tot oogarts heeft gevolgd. Een oogarts stelt de diagnose en behandelt afwijkingen aan het oog, het visuele systeem, de oogkas, de oogleden, de traanwegen en ziekten die daarmee samenhangen. De oogarts houdt spreekuren en voert de noodzakelijke ingrepen of operaties uit. Als het nodig is, werkt de oogarts samen met de huisarts, andere medisch specialisten en gespecialiseerde oogartsen van academische centra. 

Bekijk hier welke oogartsen werkzaam zijn bij ZGT

Optometrist

Optometrie betekent oogmeetkunde. Tijdens zelfstandige spreekuren verricht een optometrist onder supervisie van een oogarts controles, metingen en verschillende aanvullende onderzoeken. Een optometrist onderscheidt hierbij tussen pluis/niet pluis. Als het nodig is, schakelt de optometrist de hulp van de oogarts of huisarts in. In vergelijking tot een opticien is een optometrist hoger en breder opgeleid. Hij heeft meer medische kennis en is geregistreerd bij het Kwaliteitsregister Paramedici.

Orthoptist

Orthoptie betekent letterlijk rechtzien. In tegenstelling tot een optometrist heeft een orthoptist een geheel eigen zelfstandig deskundigheidsgebied binnen de oogheelkunde. Een orthoptist diagnosticeert en behandelt stoornissen in de samenwerking en ontwikkeling van de ogen. Dit kunnen bijvoorbeeld scheelzien, dubbelzien, lui oog, brilafwijkingen, prisma’s, hoofdpijn en leesklachten zijn. De orthoptist adviseert de oogarts met betrekking tot de indicatiestelling voor een scheelziensoperatie. Ondanks dat het beroep orthoptist al in 1958 in Nederland is erkend, is het nog relatief onbekend. Een orthoptist is evenals een optometrist HBO-opgeleid en geregistreerd bij het Kwaliteitsregister Paramedici.

Bekijk hier welke orthoptisten werkzaam zijn in ziekenhuislocatie Hengelo

Contactlensspecialist

Het Lenscentrum Hengelo is overgegaan naar Visser Contactlenzen. De optometristen en contactlensspecialisten van Visser Contactlenzen hebben net als de orthoptist een eigen deskundigheidsgebied binnen de oogheelkunde. U kunt bij Visser Contactlenzen terecht als u om welke reden dan ook liever geen bril draagt. Daarbij is men bij Visser Contactlenzen gespecialiseerd in de medische toepassing van contactlenzen en myopie management. Dit alles in nauwe samenwerking met de oogartsen uit de regio. Voor een afspraak bij Visser Contactlenzen heeft u geen verwijzing van de huisarts nodig.

Technisch oogheelkundig assistent (TOA)

De TOA assisteert de oogartsen bij hun spreekuren. Ook doet de TOA allerlei aanvullende onderzoeken zoals een ooglensmeting en gezichtsveldonderzoek. Een TOA heeft minimaal de MBO-beroepsopleiding gevolgd.

(Medisch) secretaresse

De (medisch) secretaresse ontvangt u aan de balie, maakt uw papieren in orde en wijst u de weg. Als u belt naar de afdeling, krijgt u haar aan de lijn. Als het nodig is, overlegt de secretaresse met de medisch specialist om uw vragen te beantwoorden.

Oogartsen