Verpleegkundigen lopen in de gang

Op deze pagina leest u meer over de mensen die bij oogheelkunde werken. Sommigen komt u tegen bij uw bezoek aan de afdeling.

Oogarts

Een oogarts is een medisch specialist die na het artsexamen een specialistische opleiding van vijf jaar tot oogarts heeft gevolgd. Een oogarts stelt een diagnose van afwijkingen aan het oog, het visuele systeem, de oogkas, de oogleden, de traanwegen en ziekten die daarmee samenhangen. De oogarts houdt spreekuren en voert de noodzakelijke ingrepen of operaties uit. Als het nodig is, werkt de oogarts samen met de huisarts, andere medisch specialisten en gespecialiseerde oogartsen van academische centra. De oogartsen zijn gespecialiseerd in cataract, glaucoom, macula degeneratie en scheelzien. 

Optometrist

Optometrie betekent oogmeetkunde. Een optometrist heeft –onder leiding van de oogartsen– zelfstandige spreekuren. Tijdens deze spreekuren doet de optometrist oogcontroles, oogmetingen en andere aanvullende oogonderzoeken.

Orthoptist

Orthoptie betekent letterlijk rechtzien. In tegenstelling tot een optometrist heeft een orthoptist een geheel eigen zelfstandig deskundigheidsgebied binnen de oogheelkunde. Een orthoptist diagnosticeert en behandelt stoornissen in de samenwerking en ontwikkeling van de ogen. Dit kunnen bijvoorbeeld scheelzien, dubbelzien, lui oog, brilafwijkingen, prisma’s, hoofdpijn en leesklachten zijn. De orthoptist adviseert de oogarts met betrekking tot de indicatiestelling voor een scheelziensoperatie. Ondanks dat het beroep orthoptist al in 1958 in Nederland is erkend, is het nog relatief onbekend. Een orthoptist is evenals een optometrist HBO-opgeleid en geregistreerd bij het Kwaliteitsregister Paramedici.

Technisch oogheelkundig assistent (TOA)

De technisch oogheelkundig assistent (TOA) assisteert de oogartsen bij hun spreekuren. Ook doet de TOA allerlei aanvullende onderzoeken zoals een ooglensmeting en gezichtsveldonderzoek.

(Medisch) secretaresse

De (medisch) secretaresse ontvangt u aan de balie, maakt uw papieren in orde en wijst u de weg. Als u belt naar de afdeling, krijgt u haar aan de lijn. Als het nodig is, overlegt de secretaresse met de medisch specialist om uw vragen te beantwoorden.

Oogartsen