Verpleegkundigen lopen in de gang

Behandelingen: o.a. medicatie, cortison injecties en reizen en vaccinaties

Voor veel reumatische ontstekingsziekten is een goede behandeling mogelijk. Door het gebruik van medicijnen die de ontsteking remmen is onder andere de prognose van gewrichtsreuma sterk verbeterd.

 

  • >

    Medicatie

    Er zijn verschillende soorten medicijnen om reumatische ontstekingsziekten te behandelen (voor meer informatie zie de website van het ReumaNederland)

    1. Paracetamol als pijnstiller
    2. Ontstekingsremmende pijnstillers (zogenaamde NSAID’s)
    3. Klassieke reumaremmers (DMARD’s)
    4. Biologische reumaremmers (biologicals)
    5. Cortison injectie, onder andere in het ontstoken gewricht

    Lees verder bij veel gestelde vragen of bij folders en links.

     

    Ook jicht is goed te behandelen met ontstekingsremmende medicijnen en zo nodig urinezuurverlagende therapie. Bij een heftige jichtaanval kan direct op de polikliniek een cortison injectie in het aangedane gewricht toegediend worden. Hierbij wordt vaak echografie gebruikt

  • >

    Cortison injecties

    Voor de behandeling van reumatische aandoeningen dienen we vaak cortison injecties (krachtig ontstekingsremmend middel) in gewrichten, peesschedes en slijmbeurzen toe. De kans op bijwerkingen van deze injecties is gering. In de folder behandeling met punctie en/of injectie leest u hier meer over.

  • >

    Overige behandeling

    De reumatoloog kan u voor verdere behandeling ook doorverwijzen naar een fysiotherapeut, mensendieck- of caesartherapeut, ergotherapeut, podotherapeut en andere (para)medische zorgverleners. Reumatologen opereren niet. Zo nodig wordt u door de reumatoloog verwezen naar een andere medisch specialist (zoals orthopedisch- en plastisch chirurg).

  • >

    Reizen en vaccinatie (inentingen)

    Meer informatie over reizen en welke vaccinaties u wel en niet mag hebben tijdens het gebruik van een klassieke of biologische reumaremmer kunt u vinden in de informatiefolder van het specifieke medicijn dat u gebruikt. Bekijk de folders van reumatologie of de pagina veel gestelde vragen

    Op de website van ReumaNederland vindt u antwoorden op veelgestelde vragen. Ook uw reumatoloog of reumaverpleegkundige kan u meer uitleg en adviezen hierover geven.