Verpleegkundigen lopen in de gang

Reuscelarteriitis

ZGT doet veel onderzoek naar reuscelarteriitis (RCA). Zo zorgen we ervoor dat iedere patiënt de beste behandeling krijgt. Deze zorg komt samen in het ARTeriitis EXpertisecentre Twente (ARTEXT).

Snel en pijnloos onderzoek

Reuscelarteriitis is een zeldzame aandoening. De grote en middelgrote bloedvaten zijn hierbij ontstoken. Voor een goede behandeling van deze ziekte en het voorkomen van ernstige gevolgen (zoals blindheid) door deze ziekte is het belangrijk om de ziekte snel op te sporen. Bij onze fasttrack-polikliniek hoort iemand vaak al binnen 24 uur of hij deze ziekte heeft.

Echografie

Met een echo van de slapen, controleert een medisch specialist of een patiënt RCA heeft. Dit gebeurt pijnloos en snel. Hiervoor moesten patiënten vaak één tot twee weken wachten voor er duidelijkheid was. Bij deze manier van onderzoek komt geen straling vrij en de kwaliteit is hoog. Soms is het nodig om ook een MRI/PET-scan te doen om zekerheid te geven.

Samenwerking

Samen met het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) en de Universiteit Twente heeft ZGT een leidende rol bij het maken van afspraken over de onderzoeken en behandeling van RCA. Ook werken we binnen ZGT veel samen met de afdeling radiologie/nucleaire geneeskunde. Op deze afdeling maken ze MRI en PET/CT-scans. Samen met Unilabs en het UMCG onderzoeken we het ontstaan van reuscelarteriitis.

STZ: Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen

ZGT is sinds 2021 toegetreden tot de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Tot de vereniging STZ worden alleen ziekenhuizen gerekend, die naast basiszorg ook topklinische zorg leveren en actief zijn op het gebied van opleidingen, wetenschap en innovatie. Een STZ-erkenning geeft aan dat een ziekenhuis hooggespecialiseerde en complexe patiëntenzorg levert die onderscheidend is van de ‘gewone’ zorgverlening. Ieder STZ-ziekenhuis heeft specialisaties en bijzondere expertisegebieden in huis, die in het Topklinisch Zorgregister staan.

https://www.zgt.nl/over-zgt/onze-zorg/topklinische-zorg/

In het magazine Gezond Nieuwsgierig (pag. 40–41) een verhaal over ZGT als expertisecentrum voor zeldzame reumatische aandoeningen.