Verpleegkundigen lopen in de gang

Wij behandelen verschillende stadia van slokdarmkanker. Hoe de behandeling voor uw situatie is, hangt af van de plaats van de tumor en het stadium van de ziekte. 

Behandeling slokdarmkanker

De meest voorkomende behandeling, gericht op genezing, bestaat uit een combinatie van bestraling en chemotherapie, en daarna een operatie. 

De chirurgische behandeling wordt in ZGT gedaan, met een geavanceerde kijkoperatietechniek. Met de Da Vinci Xi operatierobot opereert de chirurg met een natuurgetrouw driedimensionaal beeld met hoge resolutie en uitvergrote weergave. De chirurg kan zijn instrumenten bewegen met de vrijheid van zijn eigen handen, polsen en vingers. De armen van de robot zijn echter smaller en reiken zeer wijd waardoor hij overal nog gemakkelijker bij komt. 

Video

Tijdens de kijkoperatie wordt het deel van de slokdarm met de tumor en een deel van de maag verwijderd. Deze delen worden vervangen door een buis van de overgebleven maag. De zogenaamde buismaag.  De resterende slokdarm en de buismaag worden aangesloten in de hals of in de borstholte. Een kijkoperatietechniek heeft grote voordelen voor patiënten, zoals een sneller herstel, minder longproblemen en minder slik- en stemproblemen.

Palliatieve behandeling

Soms is genezing niet mogelijk. Bijvoorbeeld door ingroei van de tumor in andere organen of uitzaaiingen naar uw lever, longen of skelet. Dan is de behandeling gericht op het verlichten van uw klachten. Dit wordt ook wel palliatieve behandeling genoemd. Samen met u wordt gekeken naar wat in uw situatie mogelijk en wenselijk is. Uiteraard is er aandacht voor hoe het met u gaat en hoe u zich voelt. Als u dat wilt bieden ondersteunende zorg, zoals bijvoorbeeld psychosociale ondersteuning.