Verpleegkundigen lopen in de gang

Wetenschappelijk onderzoek

De genezingskansen van slokdarmkanker zijn in de loop van de jaren erg verbeterd. Nieuwe technieken en de samenwerking met omliggende ziekenhuizen hebben ervoor gezorgd dat het slokdarm-maagcentrum van ZGT haar expertise kan blijven uitbreiden. Omdat aandacht voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs van groot belang, vervult ZGT hier een actieve rol in.

Hieronder leest u meer informatie over de verschillende wetenschappelijke onderzoeken.

 • >

  POCOP

  POCOP is het lange termijnonderzoek naar de behandeling en uitkomsten van slokdarm- en maagkanker.

  Meer informatie vindt u op de website van POCOP. 

 • >

  TIGER

  In dit onderzoek wordt er gekeken naar het uitzaaiingspatroon van slokdarmkanker naar de lymfeklieren. 

  Lees meer over de TIGER-studie Slokdarmkanker.

 • >

  SPOT

  Deze studie onderzoekt of een doelgericht voedingsprotocol:

  1. Spierverlies kan tegengaan.
  2. Kan leiden tot minder complicaties en een betere overleving en kwaliteit van leven bij patiënten met slokdarmkanker die chemo/RT en een slokdarmoperatie ondergaan.
 • >

  Samen beslissen

  In deze studie wordt onderzocht of deze compacte leervorm, waarin onder andere E-learning, feedback op consulten en coaching zijn opgenomen, werkt op de mate waarin professionals samen beslissen toepassen tijdens hun consulten met patiënten en naasten.  

 • >

  De SANO 2

  Onderzoek naar waakzaam wachten voor patiënten met slokdarmkanker, na behandeling met chemoradiotherapie, bij wie geen tumorrest meer kan worden aangetoond. Bij waakzaam wachten zal de patiënt regelmatig onderzoeken ondergaan. Lees meer over de SANO-2 studie slokdarmkanker.