Verpleegkundigen lopen in de gang

Behandeling

ZGT behandelt verschillende stadia van slokdarmkanker. Hoe de behandeling voor uw situatie is, hangt af van de plaats van de tumor en het stadium van de ziekte. 

Samen met u wordt gekeken naar wat in uw situatie van toepassing en wenselijk is. Uiteraard is hierbij, indien u dat wenst, aandacht en/of begeleiding voor het geestelijk welbevinden.

Behandeling gericht op genezing

De meest voorkomende behandeling gericht op genezing bestaat uit een combinatie van bestraling en chemotherapie, gevolgd door een operatie. Tot op heden biedt deze gecombineerde behandeling de beste kans op genezing.

De chirurgische behandeling vindt plaats in ZGT middels een geavanceerde kijkoperatietechniek. Met behulp van de Da Vinci Xi operatierobot opereert de chirurg met een natuurgetrouw driedimensionaal beeld met hoge resolutie en uitvergrote weergave. De chirurg kan zijn instrumenten bewegen met de vrijheid van zijn eigen handen, polsen en vingers. De armen van de robot zijn echter smaller en reiken zeer wijd waardoor hij overal nog gemakkelijker bij komt.

Video

Tijdens de kijkoperatie wordt het deel van de slokdarm met de tumor en een deel van de maag verwijderd. Deze delen worden vervangen door een buis van de overgebleven maag. De zogenaamde buismaag. De resterende slokdarm en de buismaag worden aangesloten in de hals of in de borstholte. Een kijkoperatietechniek heeft grote voordelen voor patiënten, zoals een sneller herstel, minder longproblemen en minder slik- en stemproblemen.

Behandeling gericht op het verminderen van klachten

Soms is genezing niet mogelijk. Bijvoorbeeld door ingroei van de tumor in andere organen of uitzaaiingen naar uw lever, longen of skelet. In deze situatie is de behandeling gericht op het ziektecontrole en kwaliteit van leven (palliatieve behandeling). Een palliatieve behandeling kan bestaan uit:

  • Bestraling (in- of uitwendig).
  • Chemotherapie
  • Het plaatsen van een buisje bij de tumor (stent).
  • Combinatie van bovenstaande behandelingen.

Het belang van goede voeding en een optimale conditie

Als mensen geconfronteerd worden met slokdarm- of maagkanker, staat hun hele leven op de kop. Niet alleen gaan ze een ingrijpend medisch traject in, ook het dagelijks leven verandert.

Allereerst is het belangrijk dat patiënten in een zo goed mogelijke conditie met het medische traject starten. Hoe fitter men is aan de start van het traject, hoe fitter men eruit komt. Onder andere goed en gezond eten draagt hieraan bij!