Verpleegkundigen lopen in de gang

Nazorg en follow up (controle)

Gedurende de eerste vijf jaar na de operatie blijft u onder controle binnen ZGT. Na de behandeling merken we dat patiënten vaak behoefte hebben aan informatie over de manier van omgaan met de gevolgen van de behandeling en de angst op terugkeer van ziekte. Ook zijn er vragen over het herstel, het verminderen van klachten en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

De verpleegkundig specialist en oncologieverpleegkundigen zullen tijdens uw bezoek aan de polikliniek zowel het lichamelijke- als het geestelijke herstel met u bespreken. Bespreek uw vragen of gevoelens gerust met hen. Zij zijn hiervoor ook telefonisch bereikbaar.

Heeft u extra steun nodig?

De verpleegkundig specialist of verpleegkundige kan u hiermee helpen. Soms met een gesprek, soms door u te verwijzen naar andere deskundigen zoals een revalidatiearts, psycholoog, geestelijk begeleider, maatschappelijk werker of seksuoloog die gespecialiseerd zijn in de begeleiding van patiënten met oncologische problemen en vragen. Samen met u kijken we waarin u ondersteuning nodig heeft door middel van de lastmeter.

Op de pagina Ondersteunende zorg bij kanker leest u meer informatie. 

Het belang van goede voeding en een optimale conditie

Als mensen geconfronteerd worden met slokdarm- of maagkanker, staat hun hele leven op de kop. Niet alleen gaan ze een ingrijpend medisch traject in, ook het dagelijks leven verandert.

Allereerst is het belangrijk dat patiënten in een zo goed mogelijke conditie met het medische traject starten. Hoe fitter men is aan de start van het traject, hoe fitter men eruit komt. Onder andere goed en gezond eten draagt hieraan bij! Tegelijkertijd kunnen hele ‘gewone’ dingen, zoals eten, heel ingewikkeld zijn bij een dergelijke aandoening.

Video

Onderstaande voorlichtingsvideo, waarin onze zorgprofessionals duidelijke tips geven, en waarin verschillende recepten worden uitgelicht, helpt mogelijk om het medisch traject bij slokdarmkanker of maagkanker te doorstaan.

Kookboek

In het kookboek (Weer) genieten van lekker eten vindt u recepten, verhalen en tips voor en door professionals en (ex)-patiënten na slokdarmkanker.