Verpleegkundigen lopen in de gang

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek

De genezingskansen van slokdarmkanker zijn in de loop der jaren verbeterd. Nieuwe technieken en de samenwerking met omliggende ziekenhuizen maken dat ZGT zijn bestaande expertise kan blijven uitbreiden. Aandacht voor wetenschappelijk onderzoek (ook wel klinische studies genoemd) en onderwijs zijn hierin van groot belang.

Naast deelname aan landelijke studies neemt het team ook deel aan enkele andere klinische studies en publiceert artikelen over de studies in wetenschappelijke tijdschriften. Op de pagina Publicaties zijn alle artikelen te vinden die in wetenschappelijke of vaktijdschriften zijn gepubliceerd, waarbij één of meerdere ZGT-medewerkers als auteur of medeauteur hebben gewerkt.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?

ZGT neemt deel aan meerdere nationale en internationale klinisch wetenschappelijke studies bij slokdarmkanker. Indien u geschikt bent voor een dergelijk onderzoek zal de medisch specialist dit met u bespreken. Pas na uitgebreide toelichting, zowel mondeling als schriftelijk, kunt in instemmen met of afzien van deelname.

Hieronder leest u meer informatie over de studies over slokdarmkanker waar op dit moment aan wordt meegedaan.

 • >

  POCOP

  POCOP is het lange termijnonderzoek naar de behandeling en uitkomsten van slokdarm- en maagkanker.

  Meer informatie vindt u op de website van POCOP. 

 • >

  SANO 2

  Onderzoek naar waakzaam wachten voor patiënten met slokdarmkanker, na behandeling met chemoradiotherapie, bij wie geen tumorrest meer kan worden aangetoond. Bij waakzaam wachten zal de patiënt regelmatig onderzoeken ondergaan. Lees meer over de SANO-2 studie slokdarmkanker.

 • >

  TIGER

  In dit onderzoek wordt er gekeken naar het uitzaaiingspatroon van slokdarmkanker naar de lymfeklieren. 

  Lees meer over de TIGER-studie Slokdarmkanker.

 • >

  TRAP 2

  Onderzoek naar de werkzaamheid van de toevoeging van immunotherapie (trastuzumab en pertuzumab) aan de voorbehandeling met chemo- en radiotherapie bij her2-positieve slokdarmkanker, bij een behandeling gericht op genezen. 

  Lees meer over de TRAP-2 studie