Verpleegkundigen lopen in de gang

Liveoperatie prostatectomie compilatie

 

Op 22 september 2015 namen we zo'n 25.000 geïnteresseerden ongeveer 5 uur lang live mee in de OK in Almelo. Daar voerden de ervaren urologen Saskia Stomps en Herman Roelink een zogeheten radicale prostatectomie operatie uit: een operatie waarbij de gehele prostaat met de zaadblaasjes wordt verwijderd. Tijdens deze operatie maakten de urologen gebruik van de Da Vinci Xi operatierobot.

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker onder Nederlandse mannen. In Nederland wordt jaarlijks bij 138 op de 100.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. Ongeveer 20% van de patiënten met prostaatkanker ondergaan een radicale prostatectomie. ZGT heeft in 2014, 61 prostatectomieën (waarvan 8 met de robot)verricht. Dit jaar zijn er in ZGT al 71 robot geassisteerde prostatectomieën uitgevoerd.

Ervaar hoe een operatie met de robot werkt

Herman Roelink: "Patiënten kiezen bewust voor een operatie met de robot. Veel patiënten zijn nieuwsgierig hoe een dergelijke operatie in zijn werk gaat. Omdat er altijd veel vragen blijken te zijn, hebben we destijds besloten om een operatie met de robot live uit te zenden."

Robot geassisteerd

Het uitvoeren van ingewikkelde kijkoperaties met gebruik van de operatierobot biedt zowel de patiënt als de medisch specialist voordelen. Urologen Saskia Stomps en Herman Roelink maken dan ook intensief gebruik van de operatierobot. Saskia Stomps: "Bij een radicale prostatectomie herstelt een patiënt sneller van een operatie die met de operatierobot is uitgevoerd. Zo is incontinentie na de operatie eerder voorbij. Voor de medische specialist is de robotoperatie minder intensief. De armen van de robot zijn smal en reiken zeer wijd. Daardoor kom je als behandelaar nog beter overal bij. Het scherpere, driedimensionale beeld met een hoge resolutie en de uitvergrote weergave zijn nuttig. Door dit alles is het mogelijk om uiterst nauwkeurig te opereren."

Het team

De operatie werd uitgevoerd door de urologen Saskia Stomps en Herman Roelink.

Saskia Stomps

Herman Roelink