Eerste twee ziekenhuisingenieurs studeren af (2015)

  • 4 maart 2015

Pieter Kamp en Rien Kooistra hebben hun postdoctorale opleiding Professional Doctorate in Engineering afgerond. Daarmee zijn zij de eerste twee ziekenhuisingenieurs die zijn afgestudeerd aan de Universiteit Twente.

 

Kamp en Kooistra gaan een belangrijke schakel vormen in de kennisverbinding tussen de medische en bouwtechnische wereld. De opleiding is geïnitieerd door klinische fysica en klinische farmacie van ZGT.

 

Goed beheer van niet-medische techniek is essentieel voor de veiligheid in de zorg. Hierbij valt te denken aan verwarming, elektra en koeltechniek. Deze systemen zijn niet altijd blijvend afgestemd op de klinische omgeving van een ziekenhuis. Veel ziekenhuizen hebben dus niet de benodigde kennis in huis om deze bouwtechnische systemen optimaal te integreren. Denk hierbij ook aan systemen en processen op het gebied van energiebesparing en voorkoming van legionella.

 

Uniek in Nederland

De twee jaar durende opleiding tot ziekenhuisingenieur is uniek in Nederland en sluit aan bij het wetenschappelijke niveau op dit terrein. De afgelopen jaren is er tussen de faculteit CTW van de Universiteit Twente en ZGT intensief samengewerkt aan totstandkoming van de opleiding. Als opleiders en begeleiders hebben Michaël Lansbergen (klinisch fysicus) en Petra Brummelhuis (ziekenhuisapotheker) mede vorm en inhoud gegeven aan deze opleiding. Dit werpt nu dus de eerste vruchten af. In de ons omringende landen wordt al gewerkt met ziekenhuisingenieurs.