Publicatieprijs Jesse de Groot

  • 6 februari 2024

Elk kwartaal zet de ZGT Academie een onderzoeker die een wetenschappelijk artikel heeft gepubliceerd in het zonnetje door het uitreiken van een publicatieprijs. Wetenschappelijke artikelen worden gepubliceerd in een overzichtslijst op www.zgt.nl/publicaties.

Onlangs is de publicatieprijs voor kwartaal Q3-2023 uitgereikt aan Jesse de Groot, anios orthopedie. Hij heeft tijdens zijn semi-arts stage een artikel geschreven over een interessante casus:

Wij zagen een 51-jarige man op de polikliniek Heelkunde met een plantair hematoom en het onvermogen om de rechter voet te belasten. Drie weken eerder was hij gestruikeld. Toen hij daarna bij de huisartsenpost kwam, was de werkdiagnose ‘contusie, dan wel bandletsel van de voet of enkel’. Nadat wij een aanvullende CT-scan van de voet hadden verricht, stelden wij de diagnose ‘Lisfrancletsel’. We duidden het letsel als stabiel en behandelden de patiënt conservatief. Twaalf weken na het trauma ervoer de patiënt nog altijd pijnklachten en was hij ontevreden over het beloop.

Het Lisfranc-letsel is relatief zeldzaam en gaat vaak gepaard met subtiele klinische en radiologische afwijkingen. Hierdoor wordt 20-50% van deze letsels aanvankelijk gemist. Een gemiste diagnose verhoogt het risico op posttraumatische artrose. Het is belangrijk de diagnose ‘Lisfranc-letsel’ tijdig te stellen, zodat adequate therapie direct kan worden ingezet. Dat geeft de gunstigste prognose. Bij een patiënt met het onvermogen de voet te belasten en een plantair hematoom moet altijd aan een Lisfrancletsel worden gedacht.

Foto: Aangezien Jesse op dit moment werkzaam is in de Sint Maartenskliniek heeft Wouter ten Cate namens hem het bloemetje in ontvangt genomen.

Kijk hier het filmpje van Jesse de Groot: