Traumachirurg Han Hegeman benoemd tot professor aan de Universiteit Twente

  • 3 oktober 2023

Han Hegeman is per 1 oktober 2023 aangesteld als professor bij de faculteit Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science met als leerstoel “Remote monitoring in treatment and rehabilitation of trauma patients”.

De leerstoel wordt mede mogelijk gemaakt door ZGT waar professor Hegeman werkzaam is als traumachirurg. In 2008 was hij één van de oprichters van het Centrum voor Geriatrische Traumatologie (CvGT), nu een STZ topklinische functie van ZGT. In zijn functie richt hij zich op het verbeteren van de behandeling van ouderen met een gebroken heup. Hegeman staat aan de wieg van het behandelmodel van het CvGT; een combinatie van multidisciplinaire afstemming binnen en buiten de muren van ZGT, wetenschappelijk onderzoek en innovatie. Het doel is patiënten met een gebroken heup een optimaal transmuraal zorgpad te laten doorlopen met als resultaat minder complicaties, behoud van functie en een lager sterftecijfer.

Als professor is Hegeman verantwoordelijk voor de uitvoeren van onderzoek naar technologische innovaties en de implementatie hiervan in de traumachirurgische praktijk. Dit doet hij in samenwerking met ZGT, de vakgroep Biomedical Signals and Systems van de UT en verpleeghuizen TriviumMeulenbeltZorg, ZorgAccent en Carintreggeland. Daarnaast is hij betrokken bij diverse andere projecten binnen de UT (o.a. Machine Learning projecten) en de begeleiding van UT studenten in de masterfase van hun studie.

Professor Hegeman volgde de studie geneeskunde in Groningen. Tijdens zijn opleiding tot chirurg werkte hij in het Medisch Spectrum Twente in Enschede en het UMC Groningen. Sinds 2005 is hij werkzaam in ZGT.