3 goede vragen

Als u naar ZGT gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld van de risico’s van de ingreep, uw leefstijl, uw beroep, uw wensen. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

1. Wat zijn mijn mogelijkheden?

Zet met uw arts op een rij welke mogelijkheden er zijn. Dat zijn er altijd minstens twee, want even afwachten is ook een mogelijkheid. Voorbeelden: Een lichamelijk onderzoek of een scan? Fysiotherapie of een operatie? Welk soort operatie? Direct behandelen of eerst afwachten?

2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?

Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kan een operatie uw klachten snel verhelpen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Vraag uw arts naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling u opleveren? Kunt u na de operatie weer sporten, verhoogt de behandeling uw overlevingskans of vermindert het de pijn? Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.

3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Hoe is uw thuissituatie, wat is uw beroep, hoe oud bent u, wat zijn uw wensen en uw doelen? Ook voor uw arts is het belangrijk om dit te weten. Zodat hij/zij het medische advies hierop kan aanpassen.

Neem de 3 goede vragen mee naar uw afspraak

Stel tijdens het gesprek met de zorgverlener al uw vragen. Vergeet niet: domme vragen bestaan niet. Dus vraag ook om uitleg als u iets niet begrijpt. Of als u ergens over twijfelt. Download hier het formulier zodat u thuis alvast rustig uw vragen kunt noteren. Ook andere vragen die u heeft, kunt u vooraf noteren.

Waarom 3 goede vragen?

Deze vragen nodigen uw arts uit om goede informatie te geven en een open gesprek met u te voeren. Samen met hem of haar kunt u vervolgens beslissen welk onderzoek of behandeling het beste bij u past. Wilt u meer informatie? Kijk op 3goedevragen.nl

ZGT en de 3 goede vragen

ZGT ondersteunt de campagne 'Betere zorg begint bij een goed gesprek', een initiatief van Patiëntenfederatie NPCF en de Federatie van Medisch Specialisten. ZGT vindt het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw onderzoek of behandeling. De 3 goede vragen helpen om de dialoog tussen u en uw arts, maar ook tussen u en andere zorgverleners te bevorderen. Meer hierover leest u in ons persbericht.