Coronavirus

We begrijpen dat u zich zorgen maakt over het coronavirus. We nemen maatregelen om patiënten en medewerkers zo goed mogelijk te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Daarom verloopt een bezoek aan het ziekenhuis op dit moment anders dan u gewend bent. Lees hier het laatste nieuws en de maatregelen. 

Actuele informatie

 • >

  Vaccinatie medische (hoog)-risicogroepen

  Bent u patiënt en valt u onder één van de medische (hoog)risicogroepen en heeft u vragen over de uitnodiging voor Corona/COVID-19-vaccinatie? Neem dan NIET zelf contact op met uw medisch specialist. U krijgt vanzelf een uitnodiging voor vaccinatie van uw medisch specialist in het ziekenhuis, de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst of uw huisarts. In de uitnodiging staat alle informatie die u nodig heeft.

  In het COVID-19-vaccinatieprogramma van de rijksoverheid worden mensen van oud naar jong uitgenodigd voor een vaccinatie. Het kabinet besluit welke groepen welk soort vaccin krijgen. De Gezondheidsraad adviseert het kabinet hierover.

  Mensen die ouder zijn dan 70 jaar hebben een verhoogd risico om ernstig ziek te worden of te overlijden door COVID-19. Hoe ouder, hoe kwetsbaarder. Daarnaast zijn er mensen die door een bepaalde aandoening een hoger risico hebben dan hun leeftijdsgenoten. Zij worden daarom eerder gevaccineerd: de medische (hoog)-risicogroepen. De ziekenhuizen (waaronder ZGT) worden betrokken bij het vaccineren van patiënten uit verschillende medische hoog-risicogroepen. Op deze pagina van het RIVM vindt u meer informatie.

   

 • >

  Mondkapjesplicht

  Het gebruik van een mondkapje binnen ZGT is verplicht. Heeft u een afspraak in ons ziekenhuis of één van de poliklinieken, neem dan een eigen mondkapje mee. Zorg dat uw mondkapje uw neus, mond en kin bedekt. Op deze pagina vindt u meer informatie over het dragen van mondkapjes.

  Een faceshield is geen goede vervanger en mag alleen aanvullend worden gebruikt naast het mondkapje.

  Kunt u om medische redenen geen mondkapje dragen? Meld u dan voor uw afspraak bij de receptie van ZGT. Hier worden aanvullende maatregelen genomen.  

  De mondkapjesplicht geldt voor patiënten en bezoekers vanaf 12 jaar. Het mondkapje blijft op tijdens aanwezigheid in het ziekenhuis, behalve als een zorgverlener vraagt het af te doen voor onderzoek of behandeling. Voor opgenomen patiënten geldt als uitzondering, dat zij op hun eigen kamer geen mondkapje hoeven te dragen. Bezoekers houden hier hun mondkapje wel op.

  Door een mondkapje worden er minder virus dragende druppels in de omgeving verspreid waardoor de overdracht naar anderen wordt verminderd. We beschouwen alles wat met een band om het voorhoofd of kin vastzit,  met een plastic kap eronder/erboven die het gezicht geheel of gedeeltelijk bedekt zonder aan te sluiten als een faceshield. Omdat het niet aansluit rondom mond, neus of kin is de beschermende werking voor de omgeving aanzienlijk minder dan bij een mondkapje. Daarom mag een faceshield niet als vervanger van een mondkapje worden gebruikt in ZGT.


   

 • >

  Bezoekregels bij een poliklinische afspraak

  • U komt alleen naar uw afspraak. In het geval dat u niet in staat bent om alleen te komen, is maximaal één begeleider toegestaan. 
  • Kom niet te vroeg, maximaal tien minuten voor de afspraak. We verzoeken u anders buiten of in de auto te wachten.

   

  Voor iedereen geldt uiteraard: bij verkoudheidsklachten of koorts (meer dan 38˚C) kom dan niet naar het ziekenhuis! Ook wanneer u binnen tien dagen voor uw bezoek bent teruggekomen uit een land met oranje of rood reisadvies, vragen we u dringend om niet naar het ziekenhuis te komen.

  Wij hebben iedere doorverwezen patiënt in beeld. U krijgt van ons een bericht over uw afspraak. Ook wanneer deze voorlopig nog even niet doorgaat.
  Staat u nog op de wachtlijst en heeft u nog geen bevestiging van ons gekregen wanneer uw afspraak of behandeling plaatsvindt? Dan vragen wij u om niet zelf naar het ziekenhuis te bellen, om onze telefoonlijn zo min mogelijk bezet te houden. Wij nemen contact op met u.

  LET OP!
  Bij de afdeling radiologie en de prikpost kunt u alleen terecht als u een afspraak heeft.

 • >

  Bezoekregels bij patiënten op verpleegafdelingen

  Vanwege het coronavirus is de bezoekregeling aangepast. Het bezoekuur voor patiënten is teruggebracht naar één keer per dag, tussen 18.00 en 20.00 uur. In het weekend en op feestdagen is er een extra bezoekmoment, tussen 13.45 en 14.30 uur. Tijdens deze bezoekmomenten is maximaal één bezoeker per patiënt toegestaan. Op onze afdelingen voor coronapatiënten is er in de middag géén extra bezoekmoment. Ook kinderen worden als bezoekers gezien, en mogen daarom niet met één van hun ouders mee het ziekenhuis in.

  Voor bezoekers geldt uiteraard: bij verkoudheidsklachten of koorts (meer dan 38˚C) kom dan niet naar het ziekenhuis! Ook wanneer u als bezoeker binnen tien dagen voor uw bezoek bent teruggekomen uit een land met oranje of rood reisadvies, vragen we u dringend om niet op bezoek te komen.

  Uitzonderingen

  Uitzonderingen op deze maatregel zijn de kinderafdeling en de afdeling neonatologie. Op de afdeling neonatologie mogen beide ouders aanwezig zijn. Voor de kinderafdeling geldt dat één ouder 24 uur per dag aanwezig zijn, ook mogen ouders elkaar maximaal twee keer per dag afwisselen. Overig bezoek is niet toegestaan. 

  ZGT wil graag de gezondheid van patiënten, bezoekers en het ziekenhuispersoneel beschermen. Het toestaan van meer bezoekmomenten of bezoekers, betekent een verdubbeling van het aantal mensen in het ziekenhuis. Op dat moment is het niet meer mogelijk om voldoende afstand te houden van elkaar. We begrijpen dat u graag vaker op bezoek zou willen komen, maar ZGT neemt deze maatregelen voor de veiligheid van u en uw naasten. We hopen op uw begrip. 

  Beeldbellen

  Naast het fysieke bezoekmoment, is er natuurlijk ook de mogelijkheid om te videobellen; bijvoorbeeld via FaceTime, Skype of WhatsApp. Zo kunt u met het hele gezin, de familie of de vriendengroep samen zijn. 

 • >

  Coronatest voor OK-patiënten die onder narcose gaan

  Heeft u binnenkort een operatie onder narcose? Dan wordt u drie dagen vóór de geplande operatie gebeld door ZGT. U wordt ingepland om u te laten testen op het coronavirus. 

   

  ZGT doet meerdere pogingen om u te bereiken. Als ZGT u niet kan bereiken, dan wordt uw medisch specialist geïnformeerd en wordt uw operatie uitgesteld. Als u zich niet laat testen, volgt ook uitstel van de operatie.

  Als u positief test op het coronavirus, dan neemt de medisch specialist contact met u op en bespreekt met u de mogelijkheden.

 • >

  Online afspraak maken

  Op dit moment is het niet langer mogelijk om via MijnZGT zelf online een afspraak in te plannen. 

  Dit om te voorkomen dat we u ten tijde van de online gemaakte afspraak wederom af moeten bellen. Wanneer uw afspraak wordt verplaatst, of wordt omgezet naar een belafspraak, nemen wij contact met u op.

  De diabetespolikliniek en de afdelingen oncologie, reumatologie, urologie en psychiatrie zijn gestart met een pilot beeldbellen. Beeldbellen met uw eigen specialist of andere zorgverlener kan vanaf uw mobiele telefoon. Het werkt eenvoudig en veilig. Uw zorgverlener kan u hiervoor uitnodigen als u de BeterDichtbij app gebruikt. Er wordt dan een beeldbelafspraak met u gemaakt. Lees hier de informatie over het beeldbellen.

 • >

  Tent spoedeisende hulp

  Om de patiëntenstromen te scheiden, heeft ZGT Almelo een tent bij de ingang van de spoedeisende hulp geplaatst.

  Patiënten die zich bij de spoedeisende hulp van het ziekenhuis melden, worden eerst in de tent onderzocht.

  Onze medewerkers schatten volgens de richtlijnen van het RIVM in of iemand mogelijk besmet is met het virus. Deze tent wordt gebruikt om patiënten met een mogelijke coronabesmetting apart te houden van de overige patiënten. Uiteindelijk zal iedere patiënt passende hulp krijgen die aansluit bij zijn of haar zorgbehoefte.

 • >

  Veelgestelde vragen

  Zijn uw vragen nog niet volledig beantwoord? Neem dan een kijkje op onze pagina met veelgestelde vragen