Veelgestelde vragen

 • >

  Algemeen

  • Wat is het coronavirus, en waar vind ik meer informatie?
  • Hoe gaat ZGT met het coronavirus om?
  • Deelt het ziekenhuis mondkapjes/desinfectiemiddel eventueel tegen betaling of op recept uit?
  • Ik heb klachten. Wat moet ik doen?
  • Hoe veilig is het ziekenhuis?
  • Welke maatregelen neemt ZGT op beide locaties?
  • Waar kan ik meer informatie vinden over de vaccinaties tegen corona?

  Wat is het coronavirus, en waar vind ik meer informatie?

  Alle algemene informatie over het coronavirus vindt u op de website van het RIVM. De informatie over het coronavirus wordt iedere dag door het RIVM bijgewerkt.
  Ook kunt u terecht bij het publieksinformatienummer via telefoonnummer 0800 - 1351 (bereikbaar tussen 08:00 en 20:00 uur).

  Hoe gaat ZGT met het coronavirus om?

  We hebben diverse maatregelen genomen. 

  • Patiënten met verdenking op het coronavirus die zich via onze spoedeisende hulp melden, worden (in isolatie) opgenomen op een daarvoor ingerichte afdeling. Eenmaal hier opgenomen proberen we zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen of het om het coronavirus gaat.
  • Patiënten met bewezen coronavirus nemen we in isolatie op. Dit doen we op een andere afdeling, die hier speciaal voor is ingericht.

  Deelt het ziekenhuis mondkapjes/desinfectiemiddel eventueel tegen betaling of op recept uit?

  Bij de hoofdingang en de ingang van poliklinieken kunt u uw handen desinfecteren. ZGT deelt geen desinfectiemiddel op betaling uit.

  Het dragen van een mondkapje is in ZGT verplicht. Wanneer u geen mondkapje bij u heeft, kunt u er één kopen bij de receptie.

  Ik heb klachten. Wat moet ik doen?

  Heeft u corona-gerelateerde klachten, bijvoorbeeld koorts (meer dan 38 graden Celsius)?
  Kom niet naar het ziekenhuis. Blijf thuis, ziek uit en zorg dat u anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. U hoeft de huisarts niet te bellen. Uw klachten zijn mild.

  Worden uw klachten erger?

  • U heeft koorts (meer dan 38 graden Celsius) en uw hoest of ademt moeilijk?
   Dan moet u wel bellen met de huisarts of huisartsenpost.

  Heeft u klachten maar heeft u een afspraak op het ziekenhuis? Neem dan telefonisch contact op met de polikliniek waar u een afspraak heeft.

  Hoe veilig is het ziekenhuis?

  We hebben diverse maatregelen genomen. Onze medewerkers, verpleegkundigen en medisch specialisten zijn geïnstrueerd. Medewerkers hebben alle informatie voor handen over aanpak van een virusbesmetting en over welke (beschermende) maatregelen moeten worden genomen. Patiënten met verdenking op het coronavirus en bewezen coronavirus nemen we in isolatie op. Zo komen deze patiënten niet in contact met andere patiënten.

  Welke maatregelen neemt ZGT op beide locaties?

  Bij de ingang en bij de poliklinieken staan middelen om handen te desinfecteren. De poliklinieken zijn anders ingericht, zodat we 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Daarnaast schudden we natuurlijk geen handen. We wijzen iedereen middels posters en stickers op de maatregelen. Bij het maken van een afspraak, vragen we u of u klachten hebt die lijken op coronaklachten. Dit vragen we tijdens uw bezoek aan ons ziekenhuis nogmaals. 

  Als uw specialist heeft aangegeven dat u ondanks klachten toch naar uw afspraak moet komen gelden er aanvullende maatregelen.

  Waar kan ik meer informatie vinden over de vaccinaties tegen corona?

  Op www.coronavaccinatie.nl is alle informatie te vinden over de werking van vaccins en het vaccinatiebeleid. Kunt u het antwoord op uw vraag daar niet terugvinden? Dan kunt u terecht bij het publieksinformatienummer 0800 1351 (tussen 08.00 en 20.00 uur) van de Rijksoverheid.

 • >

  Afspraak

  • Gaat mijn afspraak door?
  • Mag er iemand mee naar mijn afspraak?
  • Kan ik mijn afspraak op het laatste moment nog afzeggen zonder dat het geld kost?
  • Ik wacht op een afspraak voor onderzoek of behandeling in ZGT. Wanneer hoor ik hier iets over?

  Gaat mijn afspraak door?

  U hoeft niet zelf te bellen over uw afspraak. Een medewerker van de polikliniek belt u, met een anoniem nummer, om een afspraak te verzetten mocht dat nodig zijn. 

  Heeft u verkoudheidsklachten of koorts (meer dan 38 graden Celsius)?  Of bent u binnen tien dagen voor uw bezoek bent teruggekomen uit een land met oranje of rood reisadvies?

  Neem dan wél telefonisch contact op met de afdeling in ZGT waar u de afspraak heeft. Kom niet naar het ziekenhuis. Blijf thuis, ziek uit en zorg dat u anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. U hoeft de huisarts niet te bellen. Uw klachten zijn mild.

  Worden uw klachten erger?

  • U heeft koorts (meer dan 38 graden Celsius) en uw hoest of ademt moeilijk?
   Dan moet u wel bellen met de huisarts of huisartsenpost.

  Mag er iemand mee naar mijn afspraak?

  In principe gaat u alleen naar uw afspraak. Tenzij niet anders mogelijk. Dan mag één persoon u begeleiden. Uw begeleider mag ook geen verkoudheidsklachten of koorts (meer dan 38 graden Celsius) hebben.  Ook vragen we uw begeleider om niet naar het ziekenhuis te komen wanneer hij of zij binnen tien dagen terug is gekomen uit een land met een oranje of rood reisadvies.

  Kan ik mijn afspraak op het laatste moment nog afzeggen zonder dat het geld kost?

  Ja, dat kan. Op het moment dat uw afspraak niet doorgaat, mogen wij geen kosten in rekening brengen. Neem altijd even telefonisch contact op met de afdeling waar u uw afspraak heeft, wanneer u deze afzegt.

  Ik wacht op een afspraak voor onderzoek of behandeling in ZGT. Wanneer hoor ik hier iets over?

  Het is voor ons heel moeilijk om op dit moment een inschatting te maken welke patiënt wanneer aan de beurt is. U hoeft zelf niet te bellen. Een medewerker van de polikliniek belt u, met een anoniem nummer, om een afspraak te maken.

 • >

  Bezoek

  • Kan ik op bezoek komen?
  • Loop ik risico als ik iemand in ZGT bezoek?

  Kan ik op bezoek komen?

  Momenteel geldt de regel voor alle patiënten in het ziekenhuis: er is maximaal één bezoeker per bezoekmoment toegestaan.
  Het bezoekuur voor patiënten is teruggebracht naar één keer per dag, tussen 18.00 en 20.00 uur. In het weekend is er een extra bezoekmoment, tussen 13.45 en 14.30 uur. Op onze afdelingen voor coronapatiënten is er in de middag géén extra bezoekmoment.Ook kinderen worden als bezoekers gezien, en mogen daarom niet met één van hun ouders mee het ziekenhuis in.

  Uitzonderingen op deze maatregel zijn de kinderafdeling en de afdeling neonatologie. Op de kinderafdeling mag één ouder 24 uur per dag aanwezig zijn en op de afdeling neonatologie mogen beide ouders aanwezig zijn.

  Mocht een patiënt terminaal zijn, dan kunnen bezoekers in overleg met de afdeling afspraken maken over beperkt bezoek.

  Heeft u verkoudheidsklachten of koorts (meer dan 38 graden Celsius)? Kom dan niet op bezoek in het ziekenhuis. Ook wanneer u binnen tien dagen voor uw bezoek bent teruggekomen uit een land met oranje of rood reisadvies, vragen we u dringend om niet naar het ziekenhuis te komen.

  Loop ik risico als ik iemand in ZGT bezoek?

  Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat u in ons ziekenhuis zo veilig mogelijk bent. We hebben daarom diverse maatregelen genomen. Uiteraard met inachtneming van de landelijke voorzorgmaatregelen.

   

Oproep

Kom niet naar ZGT als u zich grieperig, verkouden of koortsig voelt.