De operatie

Edje

Op deze pagina lees je alles wat je kunt verwachten op de dag van de operatie.

De dag van de opname

Op de afdeling krijg je een operatiehemd aan. Je ondergoed mag je aanhouden. Probeer voordat je vertrekt nog naar het toilet te gaan.  Er mag een ouder of verzorger met je mee naar de operatiekamer. Als je ouder of verzorger niet mee gaat, is er een medewerker van de kinderafdeling die je begeleidt tijdens de voorbereiding.

De operatie

In de voorbereidingskamer krijg je plakkers op je borst en buik die je hartslag en ademhaling in de gaten houden. Aan je vinger krijg je een klemmetje dat het zuurstofgehalte in je bloed meet. Als je in de operatiekamer komt, mag je plaatsnemen op het operatiebed. In het filmpje op de pagina voorlichting is dit goed te zien. Je krijgt warme dekens en wordt aangesloten op de monitor zodat de anesthesioloog tijdens de operatie alles goed in de gaten kan houden. De anesthesioloog komt vervolgens bij je om de verdoving toe te dienen, zodat je in slaap valt. Daarna begint de operatie. Als de ingreep klaar is, word je naar de uitslaapkamer gebracht om bij te komen. Als je goed wakker bent mag je terug naar de afdeling.

Na de operatie

Eenmaal op de afdeling mag je weer wat eten en drinken. De verpleegkundige op de afdeling zorgt ervoor dat je zo min mogelijk pijn hebt. De anesthesioloog schrijft daarvoor bepaalde pijnstillers voor. Als alles goed gaat mag je weer naar huis, soms moet je overnachten in het ziekenhuis. Eventueel wordt er een afspraak gemaakt voor nacontrole. Verder word je geadviseerd over wat je beter wel en niet kan doen, voor thuis en krijg je zo nodig pijnstillers.