Voor de operatie

Babetje

Op deze pagina lees je hoe je je moet voorbereiden als je geopereerd moet worden.

Voorbereiding in het ziekenhuis

Voor de operatie breng je een bezoek aan de afdeling preoperatieve screening en anesthesie. Dit is een plek waar ze even wat informatie van je willen. Als je medicijnen gebruikt worden deze doorgenomen met de apothekersassistente. Daarna heb je een gesprek met een verpleegkundige. Er wordt gesproken over overgevoeligheid, eerdere operaties en doorgemaakte ziekten. De verpleegkundige legt je ook alles uitover de periode voor, tijdens en na de operatie.  In een aantal gevallen komt het voor dat je na dit gesprek nog verder onderzocht moet worden door een anesthesioloog. Dit is de dokter die ervoor zorgt dat jij blijft slapen tijdens de operatie, of het kan zijn dat een arts preoperatieve screening je nog even vooraf wil zien. Zij luisteren naar je hart en longen en bespreken je gezondheidstoestand. Als je medicijnen gebruikt, worden deze met je doorgenomen. Het kan namelijk zo zijn dat je voor de operatie hiermee (tijdelijk) moet stoppen.

Anesthesie (verdoving)

Om tijdens de operatie geen pijn te hebben, is het belangrijk dat je wordt verdoofd. Tijdens het gesprek met de anesthesioloog wordt er daarom bepaald welke soort anesthesie je krijgt. Dit hangt af van de operatie. Meestal ga je onder algehele anesthesie (volledige verdoving), maar het is ook mogelijk om onder regionale anesthesie (plaatselijke verdoving) te gaan. Bij algehele anesthesie word je in slaap gebracht via een infuus. Bij regionale anesthesie wordt een deel van het lichaam verdoofd, bijvoorbeeld een arm of het onderlichaam. De anesthesioloog dient dan via een prik een verdovende stof toe rond zenuwen die pijnprikkels overbrengen, zodat je tijdens de operatie geen pijn hebt in dat gebied.

 

Op de pagina voorlichting staan voorlichtingsfilms over anesthesie. 

 

Bekijk de film over een operatie bij jongeren onder algehele anesthesie (volledige narcose).

Bekijk de film over een operatie bij jongeren onder gedeeltelijke anesthesie (plaatselijke verdoving).

 

 

Voorbereiding thuis

Het is belangrijk dat je ‘s ochtends voor de operatie hebt gedoucht. Je komt in schone kleding en je mag geen sieraden, piercings, make-up of nagellak dragen. Waardevolle spullen moet je thuis laten. Voor een operatie moet je nuchter zijn. Nuchter zijn betekent dat je een aantal uren niet mag hebben gegeten. Je mag wel heldere vloeistoffen drinken totdat je naar de operatiekamer vertrekt.  Zie hiervoor ook het eerste filmpje op de pagina Voorlichting.