Mondkapje in ZGT verplicht Let op: het dragen van een mondkapje is voor alle patiënten, bezoekers en begeleiders vanaf 12 jaar in ZGT verplicht. Een faceshield mag alleen aanvullend worden gebruikt naast het mondkapje (Bent u een mondkapje vergeten? Dan kunt u deze kopen bij de receptie.)

Kijkje op de afdeling

Edje

Moet je binnenkort naar het ziekenhuis? Dan wil je vast weten hoe het eruitziet. Op deze pagina kun je alvast rondkijken.  

                            

De couveuse

Soms wordt een baby eerder geboren dan de bedoeling is. En soms moet het kindje dan eerst in de couveuse liggen. Een couveuse is een bedje met raampjes eromheen. Daarin is het net zo lekker warm als toen de baby nog in mama haar buik zat. De raampjes in de couveuse zijn heel handig. Zo kunnen de dokters en de zusters de baby goed in de gaten houden. Ligt jouw broertje of zusje in de couveuse? Dan mag je er meestal alleen maar naar kijken. Maar misschien mag je van de zuster je broertje of zusje wel even aanraken. Vraag maar even!

Behandelkamer

Moet je zelf in het ziekenhuis blijven? Dan ga je bijna altijd eerst naar de behandelkamer. In die kamer zit (komt) de dokter. Je praat met de dokter over waarom je in het ziekenhuis bent. De dokter kijkt ook hoe groot en zwaar je bent. En met een speciale koptelefoon luistert de dokter hoe snel je hart klopt. Je papa, mama of verzorger gaat/mag met je mee. 

Verpleegkamer

Blijf je ook slapen in het ziekenhuis? Dan lig je alleen of samen met andere kinderen. Dit ligt eraan wat het beste voor je is. Meestal zijn de kinderen waarmee je op een kamer ligt net zo oud als jij. Dat is wel zo gezellig. 

De speelkamer

De hele dag op je kamer is best saai. Dus wil je iets leuks doen? Kom dan naar de speelkamer. Daar kun je spelen, knutselen, computeren en nog veel meer. Er is altijd iemand die je kan helpen. Ook kun je lekker buiten spelen als het mooi weer is. Mag je niet van je kamer af omdat je een besmettelijke ziekte hebt om weinig weerstand, dan kan er ook speelmateriaal gehaald/gebracht worden vanuit de speelkamer. Wekelijks  komen de Cliniclowns of de boswachters van het Regenboombos ook naar de afdeling kind en tiener. Dan kun je lekker met ze kletsen, lachen en zingen.

Broodkar

In het ziekenhuis mag je zelf kiezen wat je eet! ’s Morgens en ’s middags komt er iemand met een grote broodkar. Daarin zitten boterhammen en beleg: kaas en worst, maar ook hagelslag en jam. En natuurlijk krijg je iets lekkers te drinken. Als het avond is, krijg je warm eten. Als je wilt kun je ook eten in de speelkamer samen met andere kinderen. Daar is altijd iemand die je kan helpen met eten.

Naar school

Als je in het ziekenhuis ligt, kun je niet naar school. Dat is voor een paar dagen niet zo heel erg. Maar als je heel lang niet naar school gaat, mis je heel veel lessen. Om niet te veel achterstand op te lopen hebben we in het ziekenhuis ook een school: de school voor zieke kinderen. Er komt dan een meester of juf lesgeven. Het maakt niet uit of je op de basisschool of op de middelbare school zit.

Ouderkamer

In het ziekenhuis hebben we een ouderkamer. Je kunt er gaan zitten met de mensen die bij jou op visite komen. En je kunt er ook lekker televisie kijken, een spelletje doen of lezen.

Snoezelkamer

In Almelo en Hengelo hebben we hele bijzondere kamers: de snoezelkamer. Die is superknus. Hier kun je in je eentje of samen met je papa, mama of verzorger heen als je even rustig wilt zitten. De kussens zijn er lekker zacht. Op de kamer hoor je mooie muziek en bubbelgeluiden en er hangen gekleurde lampjes.