Als uw kind moet worden opgenomen in het ziekenhuis, verblijft het op de afdeling kind en tiener. Deze afdeling, voor kinderen van 0-18 jaar, heeft twee locaties: locatie Almelo en locatie Hengelo.
De zorg voor zieke en te vroeg geboren baby's (neonatologie) is op de afdeling moeder en kind gesitueerd. De afdeling moeder en kind is in Almelo op route 1.2 te vinden.
Meer informatie over neonatologie leest u hier.
Afdeling kind en tiener
De afdeling kind en tiener in Almelo en Hengelo heeft een aantal één-, twee-, drie- en vierpersoonskamers. In welke kamer uw kind komt te liggen hangt af van:
- De leeftijd van uw kind
- De aandoening
- Mogelijk infectiegevaar
- De rust die uw kind nodig heeft
Op de afdeling zijn dag en nacht verpleegkundigen aanwezig voor de verzorging van uw kind. U mag dan ook dag en nacht bellen met de afdeling om te informeren hoe het met uw kind gaat.
Pedagogisch medewerkers
Op de afdeling kind en tiener werken pedagogisch medewerkers. Zij bereiden u en uw kind voor op de ziekenhuisopname, de onderzoeken en de ingrepen die gaan gebeuren. Dit doen zij aan de hand van foto's, voorlichtingsmateriaal en uitleg. Deze voorlichting past bij de leeftijd van uw kind. Ook als uw kind moeite heeft met afscheid nemen, kunt u om hulp van één van de pedagogisch medewerkers of verpleegkundigen vragen. Zij kunnen ook speelgoed aanbieden aan uw kind of met uw kind eten in de speelkamer. Ook maken zij eventueel een dagprogramma voor uw kind of ondernemen zij een activiteit met uw kind als uw kind even alleen is.
Arts-assistenten en coassistenten
Binnen kindergeneeskunde werken arts-assistenten en coassistenten. Arts-assistenten zijn gediplomeerd artsen die zich doorgaans na een periode werkzaam te zijn geweest gaan specialiseren. Op de afdeling kind en tiener werken zij in nauw overleg samen met de kinderartsen. Coassistenten zijn medische studenten die met de kinderarts meelopen op de verpleegafdeling om ervaring binnen dit vakgebied op te kunnen doen.
Rooming-in
Een van de ouders of verzorgers mag bij het kind blijven slapen. Dat noemen wij ‘rooming-in’. Als de ruimte het toelaat, slaapt u naast uw kind op de patiëntenkamer. Er zijn geen kosten aan verbonden. Het ontbijt krijgt u aangeboden en 's middags een lichte lunch. Een warme maaltijd (ongeveer zes euro) regelt u met de zorgassistent en betaalt u met uw pinpas.
Maaltijden tijdens uw rooming-in
Op de afdeling kind en tiener is het mogelijk om als ouder/verzorger mee te eten met uw kind. Tegen een vergoeding kunt u kiezen uit een broodmaaltijd of een warme maaltijd.
U kunt de maaltijd betalen met een maaltijdbon. De zorgassistent kan u een of meerdere maaltijdbonnen verstrekken. Bij de receptie van ons ziekenhuis, in de centrale hal, kunt u de maaltijdbon(nen) alleen met een pinpas betalen. Op het moment dat de maaltijd wordt verstrekt, levert u de bon in bij de zorgassistent.
Ouderparticipatie
U bent als ouders of verzorgers de hele dag welkom op de afdeling kind en tiener. Wij vinden het erg prettig als u actief meehelpt met de verzorging van hun kind. Onze verpleegkundigen ondersteunen u in het zorgproces. Ook geven zij uitleg over wat u allemaal zelf wel of niet kunt doen. Omdat wij de zorg met u delen, maken we vooraf wel graag goede afspraken met u.
Boxenunit
Boxen zijn eenpersoonskamers. Op de boxenunit nemen we kinderen van 0 tot 18 jaar op. Zij liggen in een box als ze een infectieziekte hebben. Of omdat ze juist moeten worden beschermd tegen infectieziekten vanwege hun verzwakte weerstand.
Hygiënische maatregelen
Op de boxenafdeling gelden belangrijke regels voor de hygiëne. Een verpleegkundige legt u die regels uit. In ieder geval moet u altijd voor en na uw bezoek uw handen wassen.
Klachten
Een verblijf in het ziekenhuis moet voor uw kind zo aangenaam mogelijk zijn. Daarom is het belangrijk dat u uw eventuele klachten of onduidelijkheden met ons bespreekt. Zo kunnen wij onze zorg verbeteren.
Pasgeborenen
Meer informatie over de zuigelingenunit leest u op de pagina:
Ziekenhuislocatie Almelo Kindergeneeskunde, polikliniek & afdeling kind en tiener
- Telefoonnummer 088 708 31 20
- Faxnummer 088 708 34 65
- E-mail kinderartsen@zgt.nl
- Adres Zilvermeeuw 1,7609 PP Almelo
- Polikliniek 088 708 31 20
- Verpleegafdeling 088 708 44 50
- Dagopname 088 708 44 50
-
Spreekuren
De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 12.30 en van 13.00 tot 16.30 uur.
-
Bezoektijden
Ouders/verzorgers de hele dag.
Voor andere bezoekers gelden aangepaste bezoektijden. Informeer altijd eerst bij de ouders/verzorgers.
- Polikliniek 0.11 Bekijk route
- Verpleegafdeling 0.11 tijdens kantooruren, 0.12 tijdens avond-, nacht- en weekenduren Bekijk route
Postbus 7600, 7600 SZ Almelo
Ziekenhuislocatie Hengelo Kindergeneeskunde, polikliniek & afdeling kind en tiener
- Telefoonnummer 088 708 31 20
- Faxnummer 088 708 53 47
- E-mail kinderartsen@zgt.nl
- Adres Geerdinksweg 141,7555 DL Hengelo
- Polikliniek 088 708 31 20
- Verpleegafdeling 088 708 55 50
-
Bezoektijden
Bezoektijden: In overleg met kind en ouder
- Polikliniek 0.11 Bekijk route
- Verpleegafdeling 1.18 Bekijk route
Postbus 546, 7550 AM Hengelo