Kinderdiabetes-polikliniek

Edje

ZGT heeft speciaal voor kinderen een kinderdiabetespolikliniek. Op deze pagina leest u hoe wij uw kind kunnen helpen op de polikliniek.

Wat is diabetes?

De officiële naam van diabetes is diabetes mellitus. In de volksmond heet het suikerziekte. Om uit te leggen wat diabetes is, is het handig om eerst te weten wat er gebeurt in een gezond lichaam. In ons eten zitten voedingsstoffen. Dat zijn onder andere eiwitten, vetten en koolhydraten. Voor diabetes zijn vooral de koolhydraten (suikers) en vetten belangrijk. Als koolhydraten zijn opgenomen in het bloed, heet het glucose. Glucose werkt als brandstof voor het lichaam. Het geeft energie aan het lijf en de hersenen.

Diabetes kind

De glucose wordt opgeslagen in cellen die in het hele lichaam zitten. Glucose kan pas in de cel komen met behulp van insuline. Insuline is nodig om de glucose toe te laten tot die cellen. Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier. Insuline zorgt er ook voor dat glucose wordt bewaard in het lichaam voor als er extra glucose nodig is. Bijvoorbeeld na het sporten. Deze voorraadkamer zit in de lever en de spieren. Ook zorgt insuline ervoor dat de lever geremd wordt in het aanmaken van glucose.

Geen insuline

Bij iemand met diabetes maakt de alvleesklier niet genoeg of geen insuline. Daardoor kan de glucose niet in cellen in het lichaam. Wat gebeurt er dan?

 • Alle glucose blijft in het bloed. Dit leidt tot een hoge bloedsuikerspiegel.
 • Er komt veel vocht in de bloedbaan. Veel plassen en daardoor veel drinken is het gevolg.
 • De hersenen en spieren krijgen te weinig glucose; je voelt je erg moe en slap.

De gevaren van diabetes

Er is veel onderzoek gedaan bij mensen met diabetes. Daardoor weten we nu wat de vervelende gevolgen kunnen zijn van hoge bloedsuikerwaarden gedurende langere tijd. Die vervelende gevolgen kunnen op de langere termijn zijn:

 • Aandoeningen aan de ogen.
 • Problemen met de bloedvaten waardoor wondjes minder goed genezen.
 • Problemen met hart, nieren en zenuwstelsel.

Handige link

Website van Mijn kind heeft diabetes 

Diabetesteam

Het diabetesteam bestaat uit een kinderarts, een kinderdiëtist en een kinderdiabetes verpleegkundige. Daarnaast zijn een medisch maatschappelijk werker en een kinderpsycholoog aan het team verbonden.

Het diabetesteam van de kinderdiabetespolikliniek kan u en uw kind leren omgaan met diabetes. Samen werken we aan een zo goed mogelijke diabetesregulatie. Dat betekent dat de bloedsuikerwaarden zo vaak mogelijk normaal zijn. Dus ook bij een feestje of tijdens het sporten. Het diabetesteam is er om de vragen van u en uw kind te beantwoorden en te helpen met het zoeken naar oplossingen voor diabetes. U kunt ons daarbij ook helpen. Laat uw kind regelmatig de bloedsuiker meten en opschrijven. Het is belangrijk dat uw kind ook de reden kan opschrijven waarom de bloedsuiker ineens te hoog of te laag is. Dat helpt ons bij het onderzoek. Wij vertellen u hier uiteraard meer over.

Thuis met diabetes

Als bij uw kind diabetes wordt gediagnostiseerd is een is een ziekenhuisopname noodzakelijk. Uw kind wordt doorgaans een tot twee nachten opgenomen.  De basis vaardigheden van het meten van een glucose en spuiten van insuline worden aangeleerd.  Als uw kind weer thuis is gaat het bijstellen verder.  Thuis of op school zal uw kind vast wel eens moeite hebben met de diabetes. Geef dit aan bij het diabetesteam. Samen zorgen we voor een manier die bij uw kind past om hiermee om te gaan. En als ouder of verzorger moet u er natuurlijk ook mee leren omgaan. Wij zijn er dus ook voor u!

Instelfase thuis

De eerste dagen en weken thuis hebben u en uw kind veel contact met het diabetesteam. Ook maken we afspraken voor controles in het ziekenhuis. De kinderdiabetes verpleegkundigen brengen een bezoek aan de basisschool om informatie aan de leerkracht te geven over diabetes.  

Spreekuur/bereikbaarheid

Na de instelfase thuis krijgt u iedere drie maanden een oproep voor het kinderdiabetesspreekuur met de kinderarts, de diëtist en de diabetesverpleegkundige. Tijdens deze consulten:

 • Kijken we naar de bloedsuikerwaarden.
 • Meten we een HbA1c (gemiddelde bloedglucose waarde van de afgelopen drie maanden).
 • Praten we over uw ervaringen met diabetes.
 • Geven we meer informatie over diabetes.
 • Kijken we naar de spuitplaatsen.
 • Stellen we zonodig de insuline hoeveelheid bij.

Daarnaast hebben we regelmatig telefonisch of mail contact waarbij we samen de glucose waarden van uw kind bespreken en zonodig de hoeveelheid insuline hierop aanpassen.

Diabetes spreekuren voor kinderen zijn in ZGT op alle werkdagen behalve de woensdag op route 0.12 ziekenhuislocatie Almelo. Voor spoedvragen over diabetes kunt u 24 uur per dag bij de dienstdoende kinderarts terecht.

Een paar keer per jaar organiseren ZGT en MST samen ouderavonden, lerarenavonden en groepsactiviteiten voor kinderen met diabetes. U krijgt hier dan een uitnodiging voor.

Wilt u meer informatie over deze polikliniek of het diabetesteam neem dan contact met ons op via kinderdiabetespoli@zgt.nl.

Het maken van afspraken verloopt via het secretariaat kinderpolikliniek ZGT telefoonnummer 088 708 3120.

Insulinepomptherapie

Bij de behandeling van diabetes maken we gebruik van pen therapie, pomp therapie met of zonder sensor. De keus voor een behandeling met een insulinepomp maakt u samen met het behandelteam.

Waarom een insulinespomp?

Met de insulinepomp krijgen we over het algemeen de bloedsuikers stabieler. Dat geeft minder extreme uitschieters naar boven of beneden. U zult dat direct merken in het gedrag van uw kind. Bovendien kan de insulinepomp een uitkomst zijn voor kinderen met spuitangst. Met een pomp hoef je maar één keer in de drie dagen een naaldje in te brengen. Dat scheelt dus veel prikken.  Ook is het zo dat je door het gebruik van een insuline pomp flexibeler bent in het  gebruiken  van koolhydraten.

Hoe werkt de insulinepomp?

De pomp geeft continue een kleine hoeveelheid kortwerkende insuline af. Deze hoeveelheid (de basaalstand) is per tijdseenheid in te stellen. Daardoor is deze nauwkeuriger te reguleren dan de langwerkende insuline bij vier keer per dag spuiten. Daarnaast wordt er een kleine hoeveelheid insuline gegeven (bolus) voor de koolhydraten die worden gegeten. De pomp kan hierin een bolus advies geven op basis van de bloedglucose en de koolhydraten.

De voordelen van de insulinepomp

Met de diabetespomp wordt het leven iets gemakkelijker. De voordelen zijn:

 • Minder vaak prikken.
 • Stabielere bloedsuikers door een nauwkeuriger insulinedosering.
 • Flexibelere levensstijl is mogelijk.
 • Makkelijker toedienen van insuline.
 • Voor iedere maaltijd en tussendoortje wordt heel nauwkeurig berekend hoeveel insuline er tegenover moet staan.
 • Mogelijkheid om een sensor te koppelen aan de pomp waarbij er continu zicht op de bloedglucose is

De nadelen van de insulinepomp

De insulinepomp heeft ook een aantal nadelen:

 • De pomp zit altijd aan je vast.
 • Er is kans op snellere ontregeling; er wordt alleen met kortwerkende insuline gewerkt. Hierdoor stijgt de bloedsuiker heel snel wanneer toediening van insuline om wat voor reden dan ook niet of onvoldoende plaatsvindt. Frequente bloedsuikermeting is dan ook een voorwaarde.
 • Ouders van jongere kinderen kunnen de zorg voor hun kind moeilijker uit handen geven aan derden. Er is namelijk uitgebreide instructie nodig.

Welke kinderen kunnen overgaan op pomptherapie?

Tijdens het consult wordt samen met u besloten al dan niet over te gaan op  pomptherapie. U heeft dan een afspraak met één van drie kinderartsen die de kinderen begeleiden met diabetes.  Dit zijn mw. R.S. Rijlaarsdam, mw. D.S.J. van Bommel-Slee, mw. M. van Hillo.  In dit gesprek worden de voor- en nadelen van de pomptherapie nog eens goed op een rijtje gezet. Goede motivatie van u en uw kind zijn heel belangrijk. Ook moet het behandelteam van mening zijn dat aan alle voorwaarden voor pompbehandeling wordt voldaan. Als u sit wenst bestaat de mogelijkheid om een insulinepomp te proberen voor een paar dagen.  Als u besluit over te gaan op pomptherapie wordt de insulinepomp aangevraagd bij uw verzekering. Als uw de verzekering akkoord is, vragen wij een insulinepomp voor u aan.

Voorbereiden op pomptherapie

Na de aanvraag van de insulinepomp starten we met de intensiveringsfase: een ongeveer twee tot drie maanden durend voorbereidingstraject. Tijdens gesprekken met de diabetesverpleegkundige, diëtiste en kinderarts komt een aantal praktische en theoretische zaken aan de orde. Ook oefenen u en uw kind met onder andere het inbrengen van het infusienaaldje.

Start van de pomptherapie

De start van de pomptherapie vindt plaats op de kinderafdeling van het ziekenhuis. Aan het begin van de eerste dag sluiten we de insulinepomp aan. Tijdens deze opname in het ziekenhuis laten u en uw kind zien dat u de pomp volledig kunt bedienen. Samen met de verpleegkundige worden de bolussen berekend.  U en uw kind worden getest met praktijkvoorbeelden over voeding aan de hand van een vragenlijst. Als alles goed gaat, mag uw kind de volgende dag naar huis.

Met de insulinepomp naar huis

De dagen na de ziekenhuisopname heeft u dagelijks contact per e-mail en telefoon met de kinderarts en de diabetesverpleegkundige. De eerste twee weken na thuiskomst is een regelmatig levensritme vereist. Dat betekent ook eten volgens de opgestelde dieetlijst. Sport of andere grote inspanningen zijn dan nog niet mogelijk. Als blijkt dat na verloop van tijd de bloedsuikers stabiel zijn, kan het normale leven weer worden opgepakt. U heeft dan ook minder contactmomenten met het diabetesteam. Wel zijn er standaard drie maandelijkse consulten bij de kinderarts, de diëtiste en de diabetesverpleegkundige.

24 uur per dag bereikbaar

De kinderartsen van ZGT zijn 24 uur per dag bereikbaar voor kinderen met pomptherapie. U belt dan naar de receptie van het ziekenhuis . Zij verbinden u door met de dienstdoende kinderarts voor pompbehandeling.

Meer informatie over diabetes

 

Diabetes Vereniging Nederland zet zich in voor de belangen en het welzijn van mensen met diabetes.

De SugarKidsClub is een club voor alle kinderen tot zestien jaar met diabetes in Nederland. De SugarKidsClub organiseert allerlei activiteiten zoals vakantieweken en dagjes weg en heeft een eigen magazine.

Ziekenhuislocatie Almelo Kindergeneeskunde, polikliniek & afdeling kind en tiener

 • Spreekuren

  De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 12.30 en van 13.00 tot 16.30 uur.

 • Bezoektijden

  Ouders/verzorgers de hele dag.  

  Broertjes en zusjes tot uiterlijk 20.00 uur op de kamer van de patiënt. Helaas is het niet toegestaan te verblijven in de speelkamer of buiten op het speelplein.

  In overleg met ouders/verzorgers en verpleging zijn andere bezoekers welkom van 16.00 -20.00 uur. En in het weekend en op feestdagen van 10.30 - 11.30 uur. 

 • Polikliniek 0.11 Bekijk route
 • Verpleegafdeling 0.11 tijdens kantooruren, 0.12 tijdens avond-, nacht- en weekenduren Bekijk route

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo