Opname kinderafdeling

Babetje

Uw kind wordt binnenkort opgenomen op de afdeling kind en tiener.  Dan komt er veel informatie op u af. Op deze pagina leest u alles wat u weten moet over de opname van uw kind in het ziekenhuis. 

Alle specialismen

Bij volwassenen hebben we voor elke aandoening of specialisme een eigen afdeling. Bij kinderen is dat niet het geval. Op de afdeling kind en tiener komen alle specialismen bij elkaar. De behandeling en zorg voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar vindt plaats in een multidisciplinair team.

Voorzieningen en faciliteiten

Wij willen het verblijf van uw kind in ons ziekenhuis zo aangenaam mogelijk maken. En de normale ontwikkeling van uw kind zo min mogelijk verstoren. Daarom doen we er alles aan om de geestelijke, lichamelijke en sociale ontwikkeling zo veel mogelijk door te laten gaan. Daarvoor hebben we onder andere een speelkamer en een ziekenhuisschool.

Speelkamer

In de speelkamer kan uw kind knutselen, spelen en computeren. In de speelkamer zijn dagelijks medisch pedagogisch zorgverleners aanwezig. Zij doen allerlei activiteiten met de kinderen. Ook helpen zij de kinderen met het verwerken van hun ‘ziek zijn’. De medisch pedagogisch zorgverlener houden rekening met de interesse en de mogelijkheden van uw kind. De speelkamer is niet zo groot. We beperken dan ook zo veel mogelijk de aanwezigheid van volwassenen. Als ouder of verzorger bent u uiteraard wel welkom.

Onderwijs

Voor kinderen die langere tijd in het ziekenhuis liggen, is onderwijs ondersteuning in ZGT mogelijk.  Op die manier kan uw kind zijn leerproces zo goed mogelijk voortzetten. En loopt uw kind geen onnodige achterstand op. Bovendien is het heel belangrijk dat zieke kinderen sociale contacten houden.

De school van uw zoon of dochter is zelf verantwoordelijk voor het verzorgen van onderwijs aan zieke leerlingen. Maar de uitvoerende leerkrachten staan hier niet alleen voor. Zij kunnen voor deze vorm van onderwijs rekenen op de ondersteuning van een consulent Onderwijs aan Zieke leerlingen. Bij contact ziet u hoe u deze consulent kunt bereiken.

Rooming-in

Een van de ouders of verzorgers mag bij het kind slapen. Dat noemen we ‘rooming in’. U kunt dan een stretcher naast het bed van uw kind gebruiken, wij bieden beddengoed ter beschikking. U kunt zich wassen en douchen op de kamer van uw kind. Ook krijgt u ontbijt en een lichte lunch. Een warme maaltijd (kosten  6 euro) regelt u met de zorgassistente en betaalt u met uw pinpas.

Ouderkamer

U bent graag zo veel mogelijk bij uw kind in het ziekenhuis. Maar dat is zowel voor u als uw kind best belastend. Het dan prettig als u zich even kunt terugtrekken. Dat kan in de ouderkamer. Om daar de rust te bewaren, is deze ruimte is alleen toegankelijk voor ouders of verzorgers van patiëntjes.

Snoezelkamer

Snoezelen is een activiteit waarbij met zintuiglijke prikkels en ontspanning contact met het kind gestimuleerd kan worden. De snoezelkamer is ingericht met zachte materialen en rustige kleuren, een geluidsinstallatie met ontspanningsmuziek, bubbelunit, sterrenhemel en vloeistofprojector. Snoezelen heeft vaak een positieve uitwerking op onrustige of gespannen kinderen. Maar snoezelen een vooral een fijne bezigheid voor zowel het kind als de ouder of verzorger om even te vergeten dat je in het ziekenhuis bent. Veel kinderen vragen zelfs of ze er weer even naartoe mogen. Het is namelijk erg fijn om na soms nare, pijnlijke of angstige dagen iets rustgevends, veiligs en positiefs te doen.

De afdeling kind en tiener in Almelo heeft een snoezelkamer. Daar kunnen kinderen alleen of samen met een ouder of verzorger, medisch pedagogisch zorgverlener of verpleegkundige naartoe.

Cliniclowns en Regenboogboom

Voor verdere ontspanning zijn er onder andere:

Kwaliteit van de zorg voor uw kind

Het personeel op de afdeling kind en tiener is opgeleid om patiënten in elke leeftijdscategorie zo goed mogelijk te verzorgen en begeleiden. Er werken onder meer:

 • Medisch pedagogisch zorgverleners
 • (Specialistisch) kinderverpleegkundigen (o.a. oncologie, incontinentie, diabetes)
 • Zorgassistenten

Uiteraard heeft ook het ondersteunend personeel veel affiniteit met kinderen. Om de kwaliteit voor iedereen controleerbaar te maken, proberen we ons te toetsen aan het handvest kind en ziekenhuis.
Ook heeft ZGT een ‘smiley’, wat betekent dat ZGT een kindvriendelijk ziekenhuis is.

Ouderspreekuur

Voor medische informatie over uw kind kunt u naar het ouderspreekuur van de kinderartsen. Het ouderspreekuur is meestal aan het eind van de middag. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de secretaresse van de afdeling kind en tiener. De kinderarts komt u op het afgesproken tijdstip ophalen.

Artsen visite

De medisch specialisten doen hun visites op de afdeling kind en tiener over het algemeen ’s ochtends. Van maandag tot en met donderdag doet de zaalarts de visites. De zaalarts heeft dagelijks overleg met de kinderartsen. Op vrijdagen is er een gezamenlijke visite van alle kinderartsen.  In het weekend loopt de dienstdoende kinderarts visite.

Andere medisch specialist

Als uw kind is opgenomen voor een medisch specialist van een andere afdeling, komt er dagelijks een arts van deze afdeling visite lopen bij uw kind.  

BeterBoek

Kinderen die op onze afdeling kind en tiener worden opgenomen krijgen een BeterBoek. Het BeterBoek is een goed voorbeeld van speelse voorlichting, volledig afgestemd op het niveau en de belevingswereld van kinderen. 

Kinderen zijn vaak angstig als ze in het ziekenhuis worden opgenomen. Om ze spelenderwijs wegwijs te maken in ZGT, gebruiken wij graag het BeterBoek van uitgeverij Méteau. Het boek vertelt in beeld en woord iets over de afdeling kind en tiener.  In het BeterBoek is ruimte om verpleging en andere medewerkers een stukje te laten schrijven. Veel kinderen vragen dat ook! De rest van de invulling van het boek is goed verdeeld over tekst en kleurplaten/spelletjes. Bezoek voor meer informatie over het BeterBoek op de website van uitgeverij Méteau.

Ziekenhuislocatie Almelo Kindergeneeskunde, polikliniek & afdeling kind en tiener

 • Spreekuren

  De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 12.30 en van 13.00 tot 16.30 uur.

 • Bezoektijden

  Ouders/verzorgers de hele dag.

  Voor andere bezoekers gelden aangepaste bezoektijden. Informeer altijd eerst bij de ouders/verzorgers.

 • Polikliniek 0.11 Bekijk route
 • Verpleegafdeling 0.11 tijdens kantooruren, 0.12 tijdens avond-, nacht- en weekenduren Bekijk route

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo