Verpleegkundigen lopen in de gang

3D-geprint pessarium als mogelijke oplossing voor baarmoeder- of blaasverzakking

Wist je dat één op de vier vrouwen boven de veertig een baarmoeder- of blaasverzakking heeft? Bij vrouwen die bevallen zijn loopt dit aantal op tot één op de drie. Op internationale vrouwendag staan we stil bij dit grote (taboe)probleem én een mogelijke oplossing: een 3D-geprint pessarium.

Gynaecoloog Angelique Veenstra – van Nieuwenhoven is één van de bedenkers van dit innovatieve medische hulpmiddel. “Verzakking van de baarmoeder, blaas, darmen of een combinatie hiervan is een probleem waar veel vrouwen last van hebben. Bovendien heeft het veel impact op hun dagelijks leven. Toch is erover praten nog taboe”, zegt ze.


Een pessarium kan de klachten bij een blaas- of baarmoederverzakking verminderen of voorkomen dat de verzakking erger wordt. Een pessarium is een siliconen ring die de huisarts of gynaecoloog vaginaal inbrengt om de positie van de baarmoeder te verstevigen. Het pessarium moet er elke 3 tot 6 maanden worden uitgehaald, schoongemaakt en opnieuw worden ingebracht. De huidige modellen zijn weinig gebruiksvriendelijk; het inbrengen en verwijderen is vaak lastig en dit gebeurt dan ook meestal door de huisarts of gynaecoloog. Daarnaast is het draagcomfort niet optimaal. Daarom is in samenwerking met o.a. Saxion een prototype van een pessarium ontwikkeld, dat prettiger draagt en makkelijker is om in te brengen en te verwijderen. Hiermee wordt de zelfredzaamheid van de vrouw vergroot.

De mal waarmee het pessarium gemaakt wordt is 3D-geprint. Het 3D-printen van de mal moet het in de toekomst mogelijk maken om een gebruiksvriendelijk, geheel gepersonaliseerd pessarium per patiënt op maat te ontwikkelen, dat ter plekke in het ziekenhuis kan worden gemaakt.