Verpleegkundigen lopen in de gang

Belangrijk om de kans op rs-besmetting met elkaar te verkleinen

Het is koud en nat buiten en dus zitten we allemaal weer vaker binnen. Dat geeft verkoudsheidsvirussen vrij spel. Zo ook het respiratoir syncytieel virus (rsv of rs-virus). Dit virus, zeer en lang besmettelijk, zorgt elk jaar voor veel ellende. Vooral bij jonge kinderen. Ook in Twente.

“Het is nog maar november, maar onze kinderafdeling ligt al bomvol met benauwde kinderen’, zegt kinderverpleegkundige Diane de Vries van ZGT. Ze merkt dat er vaak weinig kennis bij ouders is over het virus en hoe de kans op een besmetting bij hun kind te verkleinen is. “Besmetting is helaas niet helemaal te voorkomen, maar simpele handelingen kunnen de kans erop zeker verkleinen, zoals wat meer afstand houden en goed de handen blijven wassen. We hopen dat mensen hier meer op gaan letten om veel ellende voor hun jonge kind te voorkomen.”

Het rs-virus komt zoveel voor, dat ieder kind er wel een keer mee wordt besmet in de eerste levensjaren. “Hierbij geldt: hoe jonger de besmetting, hoe zieker het kind wordt. Kijk dus heel goed uit, vooral bij hele jonge baby’s. Zij kunnen er echt heel ziek van worden”, waarschuwt De Vries.

Opnames

In Nederland veroorzaakt het virus elk jaar veel opnames op de kinderafdelingen en op de kinder-intensive care. Vooral in de winter. We leven dan meer binnen en dichter op elkaar. “Kinderen die bij ons opgenomen worden krijgen extra zuurstof, sondevoeding en krijgen neusdruppels om de neus vrij te maken. Baby’s halen namelijk uitsluitend adem door de neus. Opname in het ziekenhuis, soms is wel een week of zelfs twee weken opname nodig, is dus best heftig voor zo’n klein mensje.”

Op de kinderafdeling van ZGT zien ze jaarlijks veel jonge kinderen met problemen door een RS-besmetting. Maar in de Coronaperiode was dat duidelijk minder, weet De Vries. “We wasten vaker onze handen, niesten in onze elleboog en hielden elkaar wat meer op afstand. En dat is precies wat nu ook nodig is. Knuffel of kus geen baby’s als je verkouden bent. Ook broertjes of zusjes moeten dat even niet doen als ze verkouden zijn. Maak speelgoed wat vaker schoon. Dit is helemaal belangrijk op dagverblijven, waar veel kinderen met hetzelfde speelgoed spelen. Zo voorkom je besmetting van veel andere jonge kinderen. Wissel bij verkouden baby’s wat meer af met de voeding. Geef bijvoorbeeld wat vaker voeding, maar wat minder, zodat een kind weer wat op adem kan komen. En wees vooral streng in het kraambed voor mensen die verkouden zijn. Kom dan een andere keer langs. Daarmee wordt zoveel ellende bespaard.”

Premature kinderen

Deze oproep doet ook de afdeling neonatologie, van het Moeder en Kind Centrum van ZGT. “Wij zien regelmatig kinderen van een paar weken oud die bij ons komen met het rs-virus. Ze komen dan op onze afdeling, in verband met de drukte bij de kinderafdeling”, vertelt neonatologie verpleegkundige Daphne Workel. “Hun ouders, maar ook ouders van te vroeggeboren kinderen geven wij altijd het advies om hun handen, maar ook die van andere kinderen in huis, goed te blijven wassen en te desinfecteren en om een mondkapje te dragen. Bovendien geven we aan dat ze beter geen drukke ruimten op kunnen zoeken en goed op moeten letten met kraambezoek. Premature kinderen zijn extra kwetsbaar en hebben zo’n klein neusje. Dat is al snel vol en verstopt. Voor kinderen jonger dan 32 weken is er gelukkig maandelijks een vaccinatie beschikbaar waardoor ze minder snel erg ziek worden van het rs-virus.”

“Let deze maanden dus goed op. En vooral bij jonge baby’s en kwetsbare kinderen, zoals kinderen met het syndroom van down en kinderen met een zwak hart”, is tot slot het advies van Diane de Vries. “Voorkomen is uiteindelijk altijd beter dan genezen.”