ZGT, 25 oktober 2018 10:09

Benchmark BDO: “Bekend dat 2017 zwaar jaar was, houden koers met financieel herstelplan”

Zoals ieder jaar brengt accountantsbureau BDO een benchmark uit over de financiële gezondheid van de ziekenhuiszorg in Nederland. Deze week hebben zij de benchmark over 2017 gepresenteerd. Onderdeel daarvan is een ranglijst van Nederlandse ziekenhuizen. Op basis van de jaarcijfers van 2017 is ZGT gedaald van plek 54 naar plek 62. Dat is geen verrassing, want het is bekend dat 2017 een financieel zwaar jaar voor ons ziekenhuis.

 

Bij de presentatie van onze jaarcijfers hebben we toegelicht dat naast een operationeel verlies, in het afgelopen boekjaar ook een aantal incidentele verliezen is genomen. In 2017 zijn we zoals bekend gestart met ons herstelplan ‘Toekomstgericht en financieel gezond ZGT’. Daarmee zetten we in op eerlijke prijzen voor onze zorg, kostenreductie, een slagvaardige organisatie en ‘waardegerichte zorg’. Daar zien we de eerste resultaten van, wetende dat er nog veel werk te verzetten is. In 2020 moeten we bij ZGT weer kunnen spreken van een financieel stabiele basis.

 

Om klaar te zijn voor de toekomst maken we ook heldere keuzes in ons zorgportfolio. Door een optimale benutting van onze beide locaties kunnen we onze patiënten een veilig, kwalitatief en toekomstbestendig zorgaanbod blijven garanderen. Ook daarin zetten we belangrijke stappen.

 

Kortom, de resultaten uit de benchmark van BDO zijn niet nieuw, maar ze benadrukken wel het belang van het onverminderd volgen van ons herstelplan en het maken van duidelijke keuzes voor de toekomst.