Logo ZGT Logo, terug naar Home
Scancontrole
ZGT, 6 februari 2019 17:00

De ogen van de dokter, advocaat van de patiënt.


“Het doel is om iemand weer helemaal op het bekende niveau te krijgen. Hiervoor moet je snel kunnen schakelen. Iedere patiënt verdient tenslotte topzorg”, vertelt Marleen, verpleegkundige op onze verpleegafdeling geriatrie. “Wanneer een patiënt je hand pakt en je bedankt. Zo’n kleine gebaar zorgt voor ontzettend veel voldoening”, vult collega Marian aan.

 

Marleen en Marian zijn twee van onze verpleegkundige op de afdeling geriatrie. Deze afdeling richt zich op de zorg voor de kwetsbare oudere patiënten in ons ziekenhuis. “Wij zijn de ogen van de dokter en de advocaat van de patiënt. Wij staan dichtbij de patiënt, hebben veel contactmomenten met ze waardoor wij uiteindelijk een goed beeld kunnen doorgeven aan de arts en voor de patiënt kunnen opkomen”, vertelt Marleen. “Soms knoop je onverwachte gesprekken aan en leer je patiënten op een leuke manier kennen. Daar moet je soms de tijd voor nemen om naar te luisteren”, vult Marian aan.

 

Op elkaar rekenen

“De werkdag begint met de overdracht vanuit de dienst die daarvoor heeft plaats gevonden. Hierbij bespreken we de status en situaties van de patiënten zodat we goed weten wat we nodig hebben om alle patiënten goed te kunnen verzorgen”, gaat Marian verder. “Gelukkig hoeven we dat niet allemaal alleen te doen. Zo werken we bijvoorbeeld veel samen met onze afdeling fysiotherapie. Samen met onze fysiotherapeuten proberen we de patiënt uit bed te halen op verschillende momenten. Voldoende beweging bevordert herstel en behoud van zelfredzaamheid, vooral bij ouderen. ”

 

“Ook kan alles ineens veranderen wanneer een patiënt snel achteruit gaat. Hierin moet je snel kunnen schakelen”, aldus Marleen. “We hebben daarin periodes dat de werkdruk echt heel hoog ligt. Het is dan altijd goed om te weten dat we een team hebben waarin we op elkaar kunnen rekenen. Het is niet erg om met collega’s te zeggen dat het je soms zwaar valt. Als een dag uiteindelijk gestroomlijnd verloopt weet je waarvoor je het hebt gedaan,” vertelt Marleen. “De momenten dat een patiënt je hand vastpakt en zegt “Zuster bedankt!’’ geven je een enorme voldoening”, vult Marian aan.