
Gipsverbandmeester: specialist in het onbeweeglijk maken
Een gipsverbandmeester behandelt patiënten met botbreuken en letsels aan banden, gewrichten en pezen. Hij zorgt ervoor dat deze op de juiste wijze worden vastgezet met een gipsverband of spalk. Waardoor bijvoorbeeld het bot weer netjes aan elkaar kan groeien. Voor die juiste wijze is medische kennis nodig.
ZGT is een opleidingsziekenhuis. Binnen ZGT worden professionals in de zorg opgeleid. Medewerkers krijgen bij- en nascholing. En er zijn verschillende mogelijkheden om een carrièreswitch te maken. De ZGT Academie coördineert en ondersteunt diverse opleidingen voor professionals in de zorg. Zoals de opleiding gipsverbandmeester. Gipsverbandmeester Sander Toebes rondde deze opleiding kortgeleden af: ”Na mijn opleiding fysiotherapie ging ik direct aan de slag bij een praktijk voor fysiotherapie. Het werk beviel goed. Maar toen ik de vacature voor gipsverbandmeester in opleiding zag, dacht ik gelijk dat ziet er interessant uit. En boeiend is het zeker, maar het is toch anders dan ik had verwacht. Toch heb ik het als heel positief ervaren dat ZGT me de kans heeft geboden om een andere weg in mijn loopbaan in te slaan.”
“Je weet al veel van anatomie, spieren, bewegen en fracturen. Ik dacht dat het werk vergelijkbaar zou zijn. Maar dat is het zeker niet. De dynamiek in een ziekenhuis maakt het heel bijzonder. Als fysiotherapeut behandel je een patiënt een half uur of langer in alle rust. Op de gipskamer is het snel schakelen tussen verschillende taken.”
Begeleiding van ervaren gipsverbandmeester
"Dat snel kunnen schakelen moet bij je passen. Het is heel fijn als je dit van nature hebt. In het begin vond ik het heel lastig om vaak te moeten switchen tussen verschillende taken. Gelukkig werd hier tijdens de opleiding ook op getraind.”
“Het eerste half jaar maakte ik kennis met het vak en de systemen. Ik keek toen vooral mee en mocht ondersteunen waar dat mogelijk was. Je wordt vooral praktisch opgeleid en krijgt een vaste begeleider. De begeleider neemt je mee in de gedachtegang. En leert je alle praktische handelingen met betrekking tot het aanleggen van gipsen en andere applicaties. De opleiding duurt twee jaar. Voor de theorie ging ik gemiddeld twee keer per maand naar het Erasmus MC in Rotterdam.”
Gipsverbandmeester is vooral een praktisch ambacht. De meeste patiënten zijn niet echt ziek, maar hebben een tijdelijk probleem. De gipsverbandmeester bedenkt de beste oplossing voor dat probleem. Hij controleert, verwijdert of legt (im)mobiliserende, corrigerende en ondersteunende voorzieningen, van verschillende materialen, aan. “Als je een doener bent is het een mooi vak”, vervolgt Sander. Het is een creatief vak en iedere patiënt is weer anders en uniek. Het contact met de patiënt is heel waardevol. De patiënt aandacht en de juiste informatie geven geeft veel voldoening. Je wilt dat de patiënt zich bij jou in goede handen voelt, gerustgesteld wordt en zonder vragen naar huis gaat. En, indien mogelijk, ook minder pijn heeft.
Maatwerk
Sander voelt zich helemaal op zijn plek in de gipskamer van ZGT. Hij heeft leuke collega’s en de sfeer is goed. Maar het zijn de patiënten die zijn werk zo bijzonder maken: “Van premature baby tot hoogbejaarde. Iedere patiënt is anders en dat maakt het werk zo mooi. Het is wel steeds vooral gips aanleggen, maar de handelingen zijn natuurlijk niet steeds hetzelfde. De verschillende gipssoorten en applicaties maken het werk afwisselend”. Daarnaast werkt Sander niet alleen op de gipskamer, maar komt als gipsverbandmeester ook op de recovery en op de operatiekamer. De werkzaamheden zijn gevarieerd, maar de afwisseling in patiënten en hun wensen en behoeften is voor de gipsverbandmeester het uitdagende.
“We kijken per patiënt wat mogelijk is en proberen altijd een zo prettig en praktisch mogelijk gips aan te leggen . In sommige gevallen kan dat bijvoorbeeld zwemgips zijn, of loopgips. Soms is het niet nodig om een groot gips aan te leggen. We kiezen dan voor een kleinere applicatie. Zoals een buddytape of brace. Tijdens mijn werk is er vaak tijd voor een lolletje. Voor de meeste patiënten is het ook fijn als de sfeer goed is.”
Vrolijke kleurtjes
Iets breken is niet leuk, maar om de boel toch een beetje op te vrolijken is er gips in allerlei kleuren. Patiënten mogen zelf een kleur gips kiezen. We vragen Sander nog even wat de huidige trends zijn: “Blauw blijft favoriet. Maar zwart wordt ook veel gekozen. Bij kinderen kiezen de meisjes vaak voor roze. En tijdens de EK hebben we heel veel oranje gips aangelegd”, zegt hij lachend.