ZGT, 6 juni 2019 12:25

Goede zorg bij ZGT begint met een goed gesprek

 

Als u voor een behandeling of onderzoek naar ZGT gaat, zijn er vaak meerdere mogelijkheden. Gaat u voor een knieoperatie of voor fysiotherapie? Kiest u voor prenatale testen of juist niet? Om tot een weloverwogen keuze te komen voor een behandeling of onderzoek, nodigt ZGT patiënten uit om de 3 goede vragen te stellen. Betere zorg begint immers met een goed gesprek. 

Bespreek samen met uw arts welke zorg het beste bij uw persoonlijke situatie past. Overleg samen over de diverse mogelijkheden met aandacht voor de voor- en nadelen. De 3 goede vragen zijn hierbij een handig hulpmiddel:

 

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie? 

Samen beslissen over uw behandeling of onderzoek

Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt af van een aantal zaken. Denk aan: risico’s, bijwerkingen, leefstijl, leefomstandigheden, beroep en wensen. Zorgverleners beslissen graag met u, niet over u. De 3 goede vragen kunnen helpen om een open gesprek te voeren met de arts en een weloverwogen keuze te maken.

Een goed gesprek tussen arts en patiënt

De campagne ‘3 goede vragen’ is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie van Medisch Specialisten. ZGT ondersteunt dit initiatief en is vanaf vandaag partner geworden. Het ziekenhuis hecht veel waarde aan patiënttevredenheid en optimale informatievoorziening. Samen beslissen over een behandeling staat hierin centraal. Artsen en patiënten hebben hierin beide een rol. De arts als specialist op medisch vlak en de patiënt als expert over zijn eigen lichaam en leefsituatie. Dit begint met een goed gesprek over de mogelijkheden, de voor- en nadelen van die mogelijkheden en wat dit betekent voor patiënt. Kijk voor meer informatie op www.3goedevragen.nl.