Verpleegkundigen lopen in de gang

High Tech diabeteszorg behaalt topklinische status

Al jaren wordt er vanuit ZGT topklinisch onderzoek gedaan op het gebied van diabetes mellitus en wordt voor iedere patiënt de beste behandeling nagestreefd. Deze zorg, in het diabetes innovatiecentrum, is sinds 9 december officieel beloond met de STZ topklinische status.

Zorg op maat door technische ontwikkelingen

In de normale situatie wordt de glucoseconcentratie in het bloed gereguleerd door afgifte van het hormoon insuline. Mensen met diabetes hebben een te hoge bloedglucose doordat de alvleesklier geen insuline meer afgeeft (diabetes type 1) of doordat de werking van insuline verminderd is (diabetes type 2). Tot voor kort werd het effect van glucose verlagende behandeling gemeten aan de hand van driemaandelijkse bloedafnames.

Gelukkig zijn er allerlei technische ontwikkelingen gaande die het leven voor de patiënt verbeteren en een betere behandeling mogelijk maken. Zo dragen veel patiënten een sensor die 24 uur per dag de glucose meet. De afgeleide waardes hiervan geven veel meer informatie en maken driemaandelijkse controles hoogstwaarschijnlijk overbodig. Daarnaast is het tegenwoordig veel gemakkelijker om beweging en voeding bij te houden via apps. Elke persoon reageert anders op voeding en insuline en deze real-time registratie zorgt ervoor dat we steeds beter zorg op maat kunnen geven.

Database onderzoek

In de afgelopen 10 jaar hebben een reeks aan onderzoekers, onder leiding van Internist Goos Laverman, gewerkt aan een app om glucose, voeding en beweging bij te houden: De Diameter. Deze app heeft bijgedragen aan het maken van twee grote dataverzamelingen met in totaal meer dan 700 patiënten. Aan de hand van deze database is o.a. is gekeken wat de invloed van leefstijl is op glucoseconcentratie en wat voor effecten eiwitinname heeft op behoud van de nierfunctie. Ook is gekeken hoe de data van glucosesensoren kan worden gebruikt om de driemaandelijkse bloedglucose meting te vervangen. Tot nu toe heeft dit onderzoek al geleid tot meer dan twintig publicaties in wetenschappelijke tijdschriften.

Technisch geneeskundigen

Om deze technologische innovaties zo goed mogelijk in te zetten zijn er bij ZGT, naast de diabetesverpleegkundigen en internisten ook technisch geneeskundigen in dienst. Doordat zij de technologie achter de meetsystemen kunnen doorgronden kunnen wij uitgebreidere analyses doen aan de hand van de data om zo een beter behandeladvies te geven.

Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen

ZGT is sinds 2021 toegetreden tot de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Tot de vereniging STZ worden alleen ziekenhuizen gerekend, die naast basiszorg ook topklinische zorg leveren en actief zijn op het gebied van opleidingen, wetenschap en innovatie. Een STZ-erkenning geeft aan dat een ziekenhuis hooggespecialiseerde en complexe patiëntenzorg levert die onderscheidend is van de ‘gewone’ zorgverlening. Ieder STZ-ziekenhuis heeft specialisaties en bijzondere expertisegebieden in huis, die in het Topklinisch Zorgregister in beeld zijn gebracht. Eerder kregen het Centrum voor Geriatrische Traumatologie, de slokdarm-maagkliniek en de diabetische voet een STZ-erkenning.