Verpleegkundigen lopen in de gang

Hoe je met taal je kind kunt helpen bij een ingreep of onderzoek

Een vaccinatie, het inbrengen van een infuus, bloedprikken: dit zijn momenten waarop een kind angst en pijn kan ervaren. Uit onderzoek blijkt dat met goed gekozen woorden veel angst, pijn en stress kan worden voorkomen. Daarom heeft een groep medewerkers van de kinderafdeling, de SEH, radiologie en het lab onlangs deelgenomen aan een training positief taalgebruik.

Henrike Jansen is medisch pedagogisch zorgverlener en begeleidt kinderen en hun ouders/verzorgers met ziekte, opname en behandeling in een ziekenhuis. “Wij passen positief taalgebruik toe en zien dat het helpt bij het voorkomen van een trauma. Het praten over pijn of het waarschuwen voor een prik kan tot meer angst en pijn leiden. Als je helpende woorden of positieve taal gebruikt, zorg je juist dat een kind zich prettiger voelt. Dus zeggen wij bij het voorbereiden op een infuus tegen een kind dat het een drukkend gevoel kan geven, maar dat iedereen het anders voelt. Vooraf wordt naar het kind benoemd dat hij/zij naderhand mag vertellen hoe ze het ervaren hebben en hoe we het aan andere kinderen nóg beter kunnen uitleggen. En na afloop benadrukken we altijd wat er goed ging. Kinderen onthouden dat als een positieve ervaring. Het geeft vertrouwen voor de volgende keer.”


Henrike (rechts) en een verpleegkundige helpen een jonge patiënt

“Wat ook helpt is afleiding en ademhalingsoefeningen”. Hierdoor is het kind meer ontspannen en wordt het lichaam rustiger. En daardoor wordt een handeling of ingreep als minder vervelend ervaren. Op de kinderafdeling hebben we verschillende mogelijkheden om af te leiden met visuele middelen. We hebben een balansvogel, die het kind op de vinger moet laten balanceren, terwijl er een fantasieverhaal bij wordt verteld. En er is een robotdino ‘Pleo’, deze dino reageert op knuffelen en aandacht door geluiden te maken en te bewegen. En voor de allerkleinsten gebruiken we een bellenblaas of gaan we vissen kijken bij de living wall.”

Henrike wil graag breder aandacht voor deze benadering van kinderen. “Een positieve, ontspannen houding van zowel de zorgverlener als de ouder/verzorger is essentieel. Het zorgt voor minder angst, pijn en stress bij het kind.”