Internationale erkenning voor plastisch chirurg ZGT voor hand- en polsoperaties

De afdeling plastische chirurgie in ZGT heeft extra deskundigheid in huis op het gebied van hand- en polsoperaties. Plastisch chirurg Gijs van Couwelaar behaalde het diploma van de FESSH, de Europese organisatie van hand- en polschirurgen. Het FESSH-examen is het hoogst haalbare op het gebied van hand- en polschirurgie: een erkenning van het vakmanschap op internationaal niveau.

Hand- en polschirurgie is het specialisme dat zich bezighoudt met het behoud en/of herstel van vorm en functie van hand en pols. Klachten kunnen voorkomen vanuit alle onderdelen die zich in de hand bevinden: van de botten en de gewrichten tot de spieren en de huid.

“Want handen zijn erg belangrijk voor het functioneren van mensen. Mensen met hand- en polsproblematiek ondervinden in het dagelijks leven veel ongemak door hun aandoening”, vertelt Gijs. “Je merkt pas hoe belangrijk handen zijn als je deze niet meer optimaal kunt gebruiken. Alledaagse handelingen worden dan ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Veters strikken, schrijven, typen, flessen openen, et cetera. Maar ook andere dagelijkse handelingen die men tijdens het werk uitvoert. We zien veel patiënten die arbeidsongeschikt dreigen te worden. Wij kunnen als hand- en polschirurgen een cruciale rol spelen. We zien vaak dat door de juiste behandeling en indicatiestelling snel verbetering te zien is.”

Intensief traject

Het FESSH-diploma staat garant voor aantoonbare expertise in hand- en polschirurgie. Gijs van Couwelaar behaalde het certificaat na een intensief traject van toetsing. “De FESSH stelt strenge eisen. Er is al een hoge drempel om tot het examen te worden toegelaten. Kandidaten moeten al aantoonbaar veel ervaring hebben opgedaan tijdens operaties en het complete palet aan hand- en polschirurgie beheersen, waaronder handreconstructies en de beschikking over vaardigheden om microscopisch te opereren. Uiteindelijk moeten alle kandidaten door meerdere examenrondes heen (selectie, theoretisch examen, tweedaags mondeling examen). Van de 160 aanmeldingen hebben uiteindelijk 62 het gehaald”.

Jaarlijks behaalt slechts een handvol Nederlandse artsen dit diploma. In Nederland zijn er in totaal zo’n 80 specialisten die dit diploma hebben behaald. Binnen ZGT zijn er alleen FESSH-gediplomeerden binnen de vakgroep Plastische Chirurgie. Twaalf tot vijftien procent van de Nederlandse bevolking heeft hand- en/of polsklachten. Jaarlijks behandelen de plastisch chirurgen van ZGT ruim 2000 patiënten met hand- en polsproblemen.

Dr. Gijs van Couwelaar