Verpleegkundigen lopen in de gang

Kans op incontinentie na prostaatverwijdering fors kleiner na nieuwe operatietechniek

“Incontinentie is iets waar onze prostaatpatiënten bijna altijd voor vrezen”, vertelt uroloog Saskia Stomps. Zij introduceerde een nieuwe operatietechniek bij het verwijderen van de prostaat met een operatierobot. De kans op incontinentie wordt hiermee veel kleiner, want door het sparen van een stukje plasbuis blijft de sluitspier veel beter intact.

De resultaten liegen er niet om. Na een prostaatverwijdering met deze nieuwe techniek is rond de 82% van de patiënten na zes weken ‘droog’. Dat was voorheen 43% procent. En tegenwoordig blijft 2% van de patiënten na een jaar incontinent, waar dit percentage voorheen 12% was. Stomps: “Een enorme winst voor onze patiënten. We kunnen dit dankzij de grote precisie van onze operatierobot. Patiënten die geopereerd worden kunnen we vooraf beter geruststellen. De kans dat je er doorheen komt zonder dat je incontinent wordt, is gigantisch groot. Bij iedere patiënt die nu in de ZGT aan prostaatkanker wordt geopereerd passen wij nu deze techniek toe.”

Daarnaast blijft de robot een enorme aanwinst. Doordat wij heel erg precies kunnen werken, herstellen patiënten sneller en houden ze er minder problemen aan over. Zo krijgen zij het best mogelijke resultaat na een operatie.

Met robot, zonder touwtjes

De nieuwe techniek houdt kortgezegd in dat de plasbuis niet meer boven de prostaat wordt doorgesneden, maar dat er nog een klein stukje met spieren en al uit de prostaat wordt los gepeld. Uroloog Saskia Stomps was de eerste die het probeerde. “Ik had een voorbeeld gezien bij een ander ziekenhuis in Duitsland. Daar deden ze dat tijdens een ’open operatie’, met gebruik van heel veel touwtjes. Ik dacht, dat moeten wij ook doen. Maar dan eenvoudiger, met de robot en zonder al die touwtjes.’’ Dat bleek enorm goed te werken en veel op te leveren voor onze patiënten. Met name om die laatste reden hoop en verwacht ik dat collega’s nationaal en internationaal de techniek over gaan nemen.”

Jaarlijks voeren de urologen van ZGT tussen de 150 en 200 dergelijke ingrepen uit. Inmiddels zijn er rond de 500 patiënten met deze nieuwe operatietechniek geopereerd. Het opereren van de prostaat met de robot, is overigens slechts één van mogelijke behandelopties. Het is dus niet zo dat bij prostaatkanker altijd maar de robot wordt ingezet.

Samen met de patiënt

Stomps licht dit toe: “Dat is zeker niet zo. Uiteindelijk is alles afhankelijk van de aard van de aandoening en de klachten. Intensieve aandacht voor onze patiënten is hierbij noodzakelijk. Nadat we de situatie van een patiënt met alle betrokken specialisten in kaart hebben gebracht, wordt in samenspraak met de patiënt de beste behandeling gekozen. Dat doen we samen met de ziekenhuizen in de regio. Daarbij kan bijvoorbeeld ook worden gekozen voor bestraling. Dit gebeurt als een patiënt een voorkeur voor deze behandeling heeft of als ingeschat wordt dat een operatie te veel risico’s met zich mee brengt. Ook het inbrengen van radioactieve zaadjes om de tumor te bestrijden is een optie.”

Prostaatkanker is van alle vormen de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Jaarlijks krijgen ongeveer 13.000 mannen de diagnose prostaatkanker en overlijden er rond de 3.000 door deze aandoening. Dat zijn zo’n acht mannen per dag.