Verpleegkundigen lopen in de gang

Met elkaar energie en kosten besparen voor duurzame zorg

Met elkaar energie en kosten besparen voor duurzame zorg

De zorgsector gebruikt veel energie. Dat past niet bij de gezamenlijke ambitie om duurzame zorg te leveren. Daarom gaan ruim 220 zorgaanbieders met 4.200 zorglocaties en zo’n 520.000 medewerkers in de campagneweek Zorg voor Energie van 9 t/m 13 oktober aan de slag om energieverspilling tegen te gaan en kosten te besparen. Ook ZGT doet mee!

"We kunnen veel meer doen dan we denken"

Frank Janssen, lid Raad van Bestuur: “Deze campagneweek sluit erg goed aan bij de strategie en ambities van ZGT. We zijn sinds 2017 aangesloten bij de landelijke Green Deal Zorg en dit jaar hebben we het certificaat Milieuthermometer Zilver ontvangen. Zo’n week geeft weer een extra boost en zorgt voor nog meer bewustwording. Dat is nodig, want ondanks dat verschillende teams al goed bezig zijn, kunnen we nog veel meer doen dan we denken.”

Draagvlak en betrokkenheid van alle medewerkers

ZGT werkt al jaren aan het verduurzamen van gebouwen en het verminderen van de CO2-uitstoot. Om écht een verschil te kunnen maken is draagvlak en betrokkenheid van álle medewerkers in de organisatie van groot belang. Tijdens de campagneweek vragen wij aandacht voor het energieverbruik in de organisatie en hoe we dat kunnen verminderen. Met als doel een lagere CO2 uitstoot.

Bespaartips voor op de werkvloer en thuis

Met de campagne zetten wij de medewerkers aan tot verduurzaming op de werkvloer én zo mogelijk ook thuis. Het delen van kennis en ervaring over hoe eenvoudig bij te dragen, geeft al veel inzicht in groenere zorg. Dit gebeurt door middel van handige bespaartips voor op het werk en thuis. Terugdringen van verspilling, kijken naar hergebruik en bewustwording spelen hierin een belangrijke rol.

Grootste impact op duurzaamheid

Adriaan van Engelen, directeur van Milieu Platform Zorgsector, initiatiefnemer van de landelijke Zorg voor Energie campagne, meldt: “Ons doel is dat alle zorgbestuurders en managers weten wat hun grootste impact op duurzaamheid is en wat de bijbehorende verduurzamingsmaatregelen zijn. Zorgmedewerkers kunnen op de werkvloer veel meer bijdragen dan ze zelf weten. Wij maken hen daar graag bewust van. Uiteindelijk moet de campagne bijdragen aan de bewustwording van het terugbrengen van het energieverbruik in de totale Nederlandse gezondheidszorg”, aldus een gemotiveerde Van Engelen.

Over de campagne

Met de energiebesparingscampagne Zorg voor Energie zetten zorgorganisaties hun medewerkers aan tot verduurzaming op de werkvloer én zo ook thuis. Met de campagne wil Milieu Platform Zorgsector (MPZ) verduurzaming van organisaties in de zorg versnellen, samen met het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg en de zorgbranches ActiZ, de Nederlandse ggz, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra.

Duurzaam ZGT

Wist je dat?

ZGT stoelen in vergaderruimtes heeft staan, die voor 85% gemaakt zijn van materiaal dat gerecycled wordt van onze operatiekamers? Het verpakkingsmateriaal wordt vermalen tot granulaat (plastic korrels). Dit wordt gesmolten en tot een stoel gegoten. Bij het maken van deze stoelen wordt 35% minder CO2 gebruikt dan bij stoelen van nieuw materiaal.