Mondkapje binnen ZGT verplicht

Het gebruik van een mondkapje binnen ZGT is verplicht. Met deze maatregel sluiten wij aan bij het dringende advies van de overheid om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimten. Heeft u een afspraak in ons ziekenhuis of bij één van de poliklinieken, neem dan een eigen mondkapje mee. Bent u een mondkapje vergeten? Dan kunt u deze kopen bij de receptie.

De mondkapjesplicht geldt voor patiënten en bezoekers vanaf 12 jaar. Het mondkapje blijft op tijdens aanwezigheid in het ziekenhuis, behalve als een zorgverlener vraagt het af te doen voor onderzoek of behandeling. Voor opgenomen patiënten geldt als uitzondering, dat zij op hun eigen kamer geen mondkapje hoeven te dragen. Bezoekers houden hier hun mondkapje wel op.

Het gebruik van mondkapje vervangt niet de overige maatregelen, zoals anderhalve meter afstand en het desinfecteren van uw handen bij de ingang. Kom alleen naar uw afspraak. In het geval dat u niet in staat bent om alleen te komen, is maximaal één begeleider toegestaan. Ook uw begeleider draagt een mondkapje. Kom niet te vroeg, maximaal tien minuten voor de afspraak. We verzoeken u anders buiten of in de auto te wachten.

Een faceshield is geen volwaardige vervanger en mag alleen aanvullend worden gebruikt naast het mondkapje. Door een mondkapje worden er minder virus dragende druppels in de omgeving verspreid waardoor de overdracht naar anderen wordt verminderd. We beschouwen alles wat met een band om het voorhoofd of kin vastzit, met een plastic kap eronder/erboven die het gezicht geheel of gedeeltelijk bedekt zonder aan te sluiten als een faceshield. Omdat het niet aansluit rondom mond, neus of kin is de beschermende werking voor de omgeving aanzienlijk minder dan bij een mondkapje.  Daarom mag een faceshield niet als vervanger van een mondkapje worden gebruikt in ZGT. Kunt u om medische redenen geen mondkapje dragen? Meld u dan voor uw afspraak bij de receptie van ZGT. Hier worden aanvullende maatregelen genomen. 

We begrijpen dat een mondkapje voor slechthorenden erg oncomfortabel en lastig kan zijn. Hierbij enkele tips:

  • Voorzie uw mondkapje van een universele sticker met het symbool voor slechthorendheid, zodat mensen om u heen gelijk zien dat u slechthorend bent. Laat weten dat de ander met een mondkapje niet goed verstaanbaar is, zodat de ander daar ook rekening mee kan houden.
  • Er zijn mondneusmaskers die niet met oor-elastieken vastzitten, maar met striktouwen of elastieken die over het achterhoofd gaan. Hierdoor komt er geen druk op de oren en blijven gehoorapparaten zitten.
  • Gebruik hulpstukken om oor-elastieken achter het hoofd vast te binden. Er zijn hiervoor plastic clips verkrijgbaar, zogenoemde Earbuddy's of Ear savers. Ook de welbekende Bevara clips van IKEA volstaan.