‘Muziektherapie op intensive care zorgt voor gezondheidswinst’

Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) gaat de inzet van muziektherapeuten op de intensive care (IC) uitbreiden. Uit een pilot blijkt dat de inzet van muziek de zorg op de IC versterkt. Artsen, verpleegkundigen maar ook patiënten en hun naasten zijn zeer positief.

 

“Er werd geklapt en gezongen. Ja, op de intensive care. Patiënten vergaten hun ziekte, de ademapparatuur, de slangetjes. Ze voelden zich weer mens." Annelies Franke en Herma Harberink, IC-verpleegkundigen bij ZGT, vertellen met veel bezieling over hun ervaring met muziektherapie van de afgelopen maanden.

Muziektherapie maakt vanaf december 2020 onderdeel uit van een nieuwe behandelaanpak voor patiënten die op de IC liggen. Familieleden of patiënten kunnen hun favoriete muziek doorgeven aan een zogenoemde muziektherapeut. De muziektherapeut speelt dan op een vaste dag in de week het desgewenste nummer.

“We zagen patiënten echt opbloeien. Er kwamen vaak allerlei emoties vrij. Meezingen, mompelen, opgestoken duimpjes als de patiënt nog niet veel kon bewegen of praten. En ja, regelmatig tranen van ontroering als een voorkeursnummer een mooie herinnering van vroeger was. De kunst is om als muziektherapeut te kijken of het goed is voor de patiënt. We zijn ervan overtuigd dat de inzet van muziektherapie ervoor heeft gezorgd dat sommige patiënten de IC sneller en mentaal wendbaarder verlieten”, aldus de Franke en Harberink.

Muziektherapie kan ervoor zorgen dat de patiënt dopamine aanmaakt zodat de onrust of de pijn minder wordt. Dopamine is een stof die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen. Het is een zogenoemde neurotransmitter. Dat zijn een soort ‘boodschapperstofjes’ in de hersenen die informatie van de ene naar de andere zenuwcel overbrengen. Dopamine zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen.

De aanpak heeft tot dusdanige positieve uitkomsten en reacties van patiënten geleid, dat ZGT heeft besloten de inzet van muziektherapie uit te breiden Dat betekent dat de muziektherapeut vanaf nu elke week op de IC wordt ingezet. Als de patiënt dat wenst, kan muziektherapie vaker worden ingezet. Tanja Hak, IC-unithoofd bij ZGT: “In ons ziekenhuis staat innovatie, gastvrijheid en aandacht voor de patiënt hoog in het vaandel. Deze nieuwe behandelaanpak sluit hier naadloos op aan”.

In Nederland is therapeutische muziek steeds meer in opkomst. Er zijn de afgelopen jaren veel onderzoeken gedaan naar de positieve effecten van muziek op het brein. Hierbij zijn gunstige effecten aangetoond zoals het verminderen van stress en de afleiding van pijn.