Verpleegkundigen lopen in de gang

Nieuw Oncologisch Centrum in ZGT Hengelo: samen sterk voor patiënten en naasten

Kanker is, helaas, een veelvoorkomende en ingrijpende ziekte. Wanneer patiënten en naasten worden geconfronteerd met deze ziekte, vraagt dit om de juiste zorg, informatie en begeleiding. Om dit zo goed mogelijk in te richten heeft ZGT een nieuwe afdeling gebouwd: het Oncologisch Centrum op locatie Hengelo. Een afdeling waar oncologische patiënten en hun naasten terecht kunnen voor de juiste zorg. Zowel op medisch als op menselijk vlak.

Niet vaker of langer in het ziekenhuis dan nodig

Unithoofd Anja Meijnders is vanaf het begin betrokken bij het opzetten van de nieuwe afdeling: “Het is een lichte en moderne afdeling geworden waarin patiënten de beste zorg krijgen door goede samenwerking. De gezamenlijke locatie biedt ons de mogelijkheid om afspraken efficiënter te plannen. Naast het consult van bijvoorbeeld de chirurg kan aansluitend een consult bij de diëtist gepland worden die op dezelfde afdeling spreekuur houdt. De patiënt is hierdoor niet langer of vaker in het ziekenhuis dan nodig is. De medewerkers ervaren nu al de korte lijnen die er ontstaan door elkaar tegen te komen op de gang of in de gezamenlijke koffiekamer.”

Eén team op één locatie

Internist-oncoloog Ester Siemerink: "Ons doel was om zoveel mogelijk oncologische experts samen te brengen. Niet alleen medisch specialisten (zoals internisten, chirurgen, urologen en radiotherapeuten), maar ook verpleegkundigen, persoonlijk begeleiders, diëtisten, fysiotherapeuten, revalidatieartsen en nog veel meer medewerkers.
Zo werken we samen als één team op één locatie. We kunnen ons zo er nog meer op richten om de mens als geheel te behandelen, en niet alleen de ziekte. Tijdens de behandeling richten we ons op goede zorg en op wat voor de patiënt belangrijk is in het leven. We kijken naar de beste behandeling voor deze persoon en wat belangrijk is om mee te kunnen blijven doen in bijvoorbeeld het gezin, werk en de maatschappij. Dit doen we niet alleen tijdens de behandeling, maar ook erna. Hierbij is eigen regie van de patiënt belangrijk."

Op de nieuwe afdeling staat de mens duidelijk centraal. “Tijdens het behandelingstraject ligt de focus op goede zorg, én op datgene wat voor de patiënt belangrijk is in het leven. We kijken niet alleen naar de beste behandeling voor de desbetreffende kankersoort bij deze persoon. We brengen ook in kaart welke andere zaken belangrijk zijn voor het ‘je goed blijven voelen’, om mee te kunnen blijven doen binnen het gezin, het werk en de maatschappij.” De afdeling kijkt hierbij naar welke hulp zij kunnen bieden: “Dat betekent niet alleen tijdens de behandeling, maar ook nadien. Hierbij is eigen regie van de patiënt belangrijk ” aldus Siemerink.

Ontmoetingstuin

In de loop van het jaar wordt een prachtige en rustgevende ontmoetings- en ontspanningstuin bij dit centrum geopend. Dit in samenwerking met de Stichting Tegen Kanker. Patiënten en hun familie die een afspraak hebben bij het Oncologisch Centrum kunnen voor of na hun afspraak gebruik maken van deze tuin en tot rust komen.

Niet alle oncologische zorg op nieuwe afdeling

Niet alle zorg voor patiënten met kanker gebeurt op de nieuwe afdeling in Hengelo. Zo hebben patiënten met urologische tumoren vaak afspraken bij de polikliniek urologie. Huidkanker behandelen we bij de polikliniek dermatologie en/of chirurgie.
Slokdarm-, maag- en darmkankerzorg gebeurt bij onze oncologische experts in Almelo.

Het Oncologisch Centrum is te vinden via route 0.18 (locatie Hengelo).