Verpleegkundigen lopen in de gang

Nieuwe MRI: sterker veld en meer patiëntencomfort

In ZGT wordt voortdurend gezocht naar verbetering van medische diagnostiek en patiëntenzorg. Daarom is besloten tot vervanging van de bestaande MRI in Hengelo.

De nieuwe MRI heeft een krachtige 3 Tesla-magneet. Deze magneet is essentieel voor specifieke onderzoeken, zoals mammografie, prostaatonderzoek en bepaalde hoofd- en polsonderzoeken. De overgang naar de nieuwe MRI met een sterker magneetveld betekent beelden met een hogere resolutie bij deze specifieke onderzoeken. Bovendien ervaren patiënten nu meer comfort, aangezien de opening van de scanner breder is - nu 70 cm in plaats van 60 cm. Naast de wijdere opening is het plafond van de MRI voorzien van een afbeelding met een wolkenlucht. Dit geeft een ruimtelijker gevoel. Ook is er fotobehang op één wand waardoor patiënten zich meer ontspannen en prettiger voelen.Veilige ontmanteling oude MRI

“De vervanging van de MRI begon met het zorgvuldig ontmantelen van de oude apparatuur”, vertelt specialistisch laborant Tamara van den Berg. “Het proces vereist de nodige voorzorgsmaatregelen en nam een aantal dagen in beslag. Het als het ware uitzetten van de magneet was de eerste stap. Het uitzetten van de magneet werd door Siemens zorgvuldig uitgevoerd met gespecialiseerde apparatuur. Hierbij bleef het helium, dat essentieel is voor de werking van de MRI, zoveel mogelijk gespaard. Na voltooiing van de eerste stap konden we weer in de ruimte. En werd de oude MRI, met menskracht en op wieltjes, verwijderd. Geen gemakkelijke klus gezien het gewicht van 5 ton. Om het gewicht te dragen werden er platen op de vloer geplaatst.”

Een tweede leven

De oude MRI is verkocht. Voordat het wordt doorverkocht, wordt de MRI geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat het op een andere plek weer in gebruik kan worden genomen. De uiteindelijke bestemming is nog onbekend maar met deze vorm van recycling wordt bijgedragen aan duurzaamheid en hergebruik van medische apparatuur.

Optimale prestaties

Op 19 februari 2024 werd de nieuwe, 7 ton wegende MRI geplaatst. Tamara: “Dit keer gelukkig met een mover, dus menskracht was niet nodig. Na aansluiting op stroom en waterkoeling zette Siemens de magneet aan, gevolgd door uitgebreide testen en inspecties.” Deze fase van het ‘op veld brengen’ is de fase in de implementatie van een MRI-scanner waarbij ervoor wordt gezorgd dat het apparaat het beoogde magneetveld krijgt. Daarna wordt gecontroleerd of alles correct is geïnstalleerd, goed functioneert en voldoet aan alle vereisten voor veiligheid en beeldkwaliteit.

Na goedkeuring door Siemens, onderging de MRI verdere tests door de afdeling klinische fysiologie van ZGT. Dit om te bepalen of de nieuwe MRI ook aan de specificaties van ZGT voldoet.

Vrijgave en training

De benodigde vrijgave toets vond plaats op 4 maart 2024. Na uitvoering van deze cruciale toets bleek dat er aan alle voorwaarden voor veilig gebruik van het apparaat is voldaan en dat de MRI in gebruik genomen mag worden. Protocollen werden opgesteld, medewerkers getraind en vandaag is de MRI voor het eerst in gebruik genomen.

Wij zijn blij met het zetten van deze stap in het waarborgen van optimale diagnostische resultaten. En kijken uit naar de volledige operationele status van de MRI in de komende weken.