ZGT, 6 februari 2020 09:54

Nieuwe spaarmethode voor onze jongste patiënten

Op de polikliniek kindergeneeskunde en de kinderafdeling werken we vanaf nu met de Franniez methode voor chronisch zieke kinderen. Chronisch zieke kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar kunnen een spaarsysteem krijgen in de vorm van een spiraal en een digitaal dagboek.

Bij elke behandeling maar ook voor een goede of een slechte dag krijgen onze jonge patiënten een sticker om op een Franniez-trede te plakken. Elke sticker staat voor een bepaalde gebeurtenis. Zo staat een strandhuisje voor opname in het ziekenhuis en de zon voor een goede dag. De kleur van de trede mogen ze zelf uitzoeken. De trede krijgt vervolgens een plaats op de spiraal en vormt zo een kleurrijk ‘dagboek’. “Het is een houvast om te vertellen over alles wat hij of zij meemaakt in ons ziekenhuis”, vertelt Diane de Vries kinderverpleegkundige. 

In het digitale dagboek kunnen persoonlijke herinneringen worden bewaard, kan de patiënt verhalen vertellen aan bijvoorbeeld vriendjes of vriendinnetjes of aan de leerlingen in de klas. Zij kunnen ook berichtjes terug sturen. Zo blijven ze met elkaar in contact.

Op de kinderafdeling heeft de 7-jarige Sietske in december als eerste de Franniez-methode in gebruik genomen. Ze laat hem trots zien. Sietske weet precies welke trede en sticker waarvoor zijn. Moeder vult aan dat het spaarsysteem voor Sietske heel goed werkt: “Sietske geeft uitleg over de Franniez aan haar vriendjes en vriendinnetjes die bij haar komen spelen en zo kan ze haar eigen verhaal van stap tot stap vertellen.”

De kinderafdeling en polikliniek kindergeneeskunde van ZGT is het eerste ziekenhuis in Twente dat met het spaarsysteem voor chronisch zieke kinderen is gestart. In de rest van Nederland wordt het al veelvuldig gebruikt.

Walter van Doorn van het kinderfonds Franniez heeft officieel de eerste koker met spiraal erin aan Sietske overhandigd op de poli kindergeneeskunde in het bijzijn van haar moeder, broertje, de diabetesverpleegkundige, de gastvrijheidscoach en het unithoofd van de kinderafdeling.