Verpleegkundigen lopen in de gang

Onderzoeker Milou Oosterwijk gepromoveerd

Onderzoeker Milou Oosterwijk promoveerde woensdag 12 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen op haar onderzoek in ZGT. Milou heeft haar onderzoek uitgevoerd onder begeleiding van professor dr. G.D. Laverman (ZGT/UT) en professor dr. S.J.L. Bakker (UMCG).

Dit promotieonderzoek maakt deel uit van het Diabetes and Lifestyle Cohort Twente (DIALECT), hetgeen een onderdeel is van een onderzoekslijn waarin langdurig en nauw wordt samengewerkt tussen ZGT en het UMCG.

Mensen met type 2 diabetes hebben veelal een ongezond voedingspatroon en overgewicht met weinig spiermassa. Om diabetes complicaties te voorkomen is het - voorafgaand aan een interventie - van groot belang om de leefstijl te meten. Helaas zijn de veelgebruikte methodes voor het beoordelen van leefstijl subjectief en te onnauwkeurig om verminderde lichamelijke activiteit, ongezonde voeding en andere risicofactoren goed te monitoren. Dit proefschrift besteed aandacht aan de objectieve beoordeling van leefstijlfactoren.

Een zeer opvallende bevinding, die ingaat tegen bestaande opvattingen, was dat een hogere eiwitinname (objectief gemeten met de 24-uurs ureumexcretie in de urine) niet geassocieerd was met een verhoogd risico op verslechtering van de nierfunctie. Opmerkelijk was ook dat ongeveer 10% van de patiënten met type 2 diabetes weinig eiwitten aten (<0,8 g/kg/dag), ondanks het feit dat er geen eiwitbeperking geadviseerd wordt. Een andere belangrijke bevinding was dat de 24-uurs uitscheiding van creatinine in de urine niet alleen een maat is voor spiermassa, maar ook voor de functionele status van de spieren.

Door leefstijlfactoren objectief te meten kunnen we inzicht krijgen in de lichaamssamenstelling van patiënten met type 2 diabetes. Ook kunnen voedingsadviezen beter worden afgestemd op de behoefte van de patiënt. De verzameling van 24-uurs urine is een belangrijk instrument om de spiermassa en de inname van eiwit te berekenen. Door deze leefstijlfactoren routinematig objectief te meten, kan leefstijlmanagement een prominente rol krijgen in de behandeling van patiënten met type 2 diabetes.

We feliciteren Milou van harte met haar promotie!