Verpleegkundigen lopen in de gang

Onderzoek borstkankerdiagnose met AI

In januari zijn voor de tiende keer de Pioneers in HealthCare (PiHC) vouchers uitgereikt. Met het PiHC-fonds stimuleren Hogeschool Saxion, Universiteit Twente, MST, Deventer Ziekenhuis en ZGT samenwerking tussen de wereld van nieuwe technologie en de medische praktijk. Belangrijk is dat de winnaars van een voucher aan de slag gaan om de zorg patiëntvriendelijker en beter te maken.

Dit jaar hebben onze collega’s zo’n voucher van €60.000 gekregen. Dr. ir. Maurice van Keulen (UT), prof. dr. Christin Seifert (University of Marburg, UT), dr. Jeroen Veltman (ZGT), dr. Daniel Evers (ZGT) en ir. Jeroen Geerdink (ZGT) willen met hun voucher onderzoeken hoe AI kan ondersteunen in het herkennen van borstkanker. Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker en zorgde in 2020 wereldwijd voor 685.000 doden. AI (Artificial Intelligence, of kunstmatige intelligentie) kan helpen bij het vroeg opsporen van borstkanker en zo het overlijden van patiënten voorkomen. Maar ook kan het de werklast voor onze zorgprofessionals verminderen. Een AI-model kan vooral de radiologen, die de medische scans bekijken en beoordelen of een patiënt borstkanker heeft, helpen. Dit model kan (deels) deze beoordeling overnemen. 

Vaak is het nog lastig om AI een plek te geven in de zorg. Met dit project willen de onderzoekers een AI-gedreven model voor de diagnose van borstkanker ontwikkelen. Dit model moet net zo goed borstkanker kunnen herkennen als een radioloog en ook kunnen uitleggen waarom de diagnose borstkanker kan worden gegeven. De komende periode gaan ze hiermee aan de slag.