Verpleegkundigen lopen in de gang

Punt voor Parkinson in Twente gestart: alle zorg op één plek

Op Wereld Parkinson Dag, maandag 11 april, starten Medisch Spectrum Twente (MST), Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) en TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) een mooie samenwerking in de regio: Punt voor Parkinson Twente. Door specialistische zorgkennis op het gebied van Parkinson en parkinsonisme in de regio te bundelen, willen de drie partijen hiermee de (keten)zorg voor mensen met de ziekte van Parkinson verbeteren. Het Punt voor Parkinson Twente wordt gevestigd in Het Borsthuis in Hengelo.

Eén behandelteam

Patiënten met de ziekte van Parkinson en parkinsonisme kunnen in het Punt voor Parkinson Twente (PvP Twente) terecht voor alle zorg die zij nodig hebben. In het PvP Twente wordt samengewerkt met onder andere neurologen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, specialisten ouderengeneeskunde, paramedici, psychologen, medewerkers dagbehandeling en apothekers om de beste zorg op het gebied van Parkinson te verlenen. Hierdoor is de kans op complicaties voor patiënten kleiner en onnodige ziekenhuisopnames worden eerder voorkomen. In het Punt voor Parkinson in Groningen blijkt zelfs dat door betere afstemming van de behandeling een langdurige verpleeghuisopname met een aantal jaren kan worden uitgesteld.

Het PvP Twente werkt ook als regionaal expertisecentrum voor andere behandelaars zoals huisartsen, ParkinsonNet therapeuten, thuiszorgmedewerkers en andere verpleeg- en verzorginstellingen.

Trots

Jeroen van Vugt, neuroloog MST en één van de initiatiefnemers: “We zijn trots op deze samenwerking op het gebied van Parkinsonzorg. Als veel disciplines betrokken zijn bij de zorg ligt versnippering op de loer, wat de kwaliteit niet ten goede komt. Door alle expertises samen te brengen, kunnen we daar verbetering in aanbrengen. Daarnaast is het voor de patiënt erg prettig om op één plek terecht te kunnen voor alle zorg.”

Speciale uitzending Publieksacademie over Parkinson

In een speciale uitzending van de online Medische Pubieksacademie Twente op 11 april praten TMZ specialist ouderengeneeskunde Nienke Reins, ZGT neuroloog Agnes Wertenbroek en Jeroen van Vugt over de ziekte Parkinson en de unieke samenwerking binnen PvP Twente. Ook vertelt een patiënt hoe zij omgaat met Parkinson en wat de ziekte voor haar betekent. Bekijk de uitzending op 11 april om 19.30u via www.mst.nl, Facebook of YouTube. De uitzending is na 11 april ook online beschikbaar. De officiële, feestelijke opening van PvP Twente voor genodigden is op maandag 16 mei.