ZGT, 25 april 2019 11:33

Resultaten SONAR studie gepubliceerd in de Lancet

De ‘Study of Diabetic Nephropathy with Atrasentan’ (SONAR) is een wereldwijde studie uitgevoerd in 41 landen. De studie onderzocht de effectiviteit en veiligheid van het geneesmiddel atrasentan in patiënten met diabetes type 2 en chronische nierschade. De conclusie van de studie was dat behandeling met atrasentan op lange termijn het risico op verergering van nierproblemen kan voorkomen. Dit werd onderzocht door te kijken naar zowel de afname van de nierfunctie als het optreden van eind stadium nierfalen in de behandelde groep ten opzichte van placebo behandeling.

De diabetes poli van ZGT heeft vanaf 2014 een enorme bijdrage geleverd aan het onderzoek. Verpleegkundig specialist Alice Bogaarts heeft maar liefst 17 patiënten begeleid die deel hebben genomen aan het onderzoek. Dit is met afstand het grootste aantal van de deelnemende centra binnen Nederland. Dr. Laverman, internist in ZGT, had binnen Nederland een coördinerende functie voor de SONAR studie.

In samenwerking met professor Lambers Heerspink, hoofdonderzoeker van SONAR, is ZGT prominent betrokken bij diverse onderzoeken gericht op het verbeteren van de behandeling van patiënten met diabetes en/of chronische nierschade.

ZGT spreekt dank en waardering uit aan alle patiënten die bereid zijn aan onderzoek als bovengenoemde studie.

De resultaten zijn afgelopen week gepubliceerd in de Lancet en zijn hier te vinden.