Slokdarmkankerweek: samen koken met lotgenoten in ZGT

Twee soorten soepen, rijst met groenten en garnalen en verschillende toetjes werden gisteravond gemaakt tijdens de jaarlijkse kookworkshop voor slokdarmkankerpatiënten in ZGT. Ben en Patrick, beiden waren vroeger kok in ZGT, verwelkomden zestien patiënten en hun naasten in de voormalige keuken van het ziekenhuis om samen een lekkere en gezonde maaltijd te bereiden.

Aanleiding voor de workshop is de jaarlijkse slokdarmkankerweek. In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 2500 mensen te horen dat ze slokdarmkanker hebben. ZGT is gespecialiseerd in het behandelen van deze vorm van kanker. Uit de hele regio komen patiënten voor hun behandeling naar ons ziekenhuis.

Voor mensen met slokdarmkanker kunnen hele normale dingen heel ingewikkeld en vervelend zijn: eten, slikken, het eten wil niet zakken, misselijk… Hierdoor vallen ze af en wordt hun conditie slechter. Om patiënten te helpen, tips te geven en weer te laten genieten van eten, wordt jaarlijks samen gekookt en gegeten.

Tijdens deze kookworkshop hielpen Ben en Patrick met het maken van gerechten. Ook waren medisch specialisten, oncologieverpleegkundigen en diëtisten van het behandelteam aanwezig. Zij hielpen bij de bereiding van de gerechten, gaven tips, en beantwoordden vragen. Iedereen is anders en ook de klachten worden anders ervaren. Waar de ene patiënt bijvoorbeeld nog wel cola kan drinken of kan genieten van bepaald eten, kan de ander dit niet.

Alwin Drent en zijn vrouw waren er gisteravond ook. “Ik hoorde bij het team soep”, vertelt Drent lachend. “Het was een leuke avond. Gezellig, met lekker eten en goede gesprekken met lotgenoten. Het was ook best confronterend om hier weer te zijn na mijn laatste behandeling in juni vorig jaar. We hadden mooie gesprekken en ik herkende veel uit de verhalen van lotgenoten. Ook kregen we goede tips over het bereiden van eten. Daar gaan we thuis zeker gebruik van maken. Net als de recepten die in de link stonden op de uitnodiging. Ons werd gevraagd of deze avond nog anders kon. We zeiden allemaal; vooral zo doorgaan! Juist het informele karakter van de avond maakte het zo speciaal.”

De kookworkshop is mede mogelijk gemaakt door Stichting Ziekenhuissteun.