ZGT, 5 oktober 2019 12:00

Week van de Afasie: “Het voelde alsof ik gevangen zat in mijn eigen lichaam.”

Op 5 oktober 2019 begon de Week van de Afasie. Gedurende deze week wordt er tot en met 12 oktober aandacht gevraagd voor deze aandoening. Wij spraken met één van onze patiënten en haar logopedist over afasie, de bijkomende klachten en het herstel.

 

Gerda (58 jaar) werd in maart dit jaar getroffen door een beroerte. Na opgenomen te zijn in ons ziekenhuis werd er al snel afasie geconstateerd. Afasie is een taalstoornis die ontstaat door hersenletsel. Het kan een gevolg zijn van een beroerte maar kan ook ontstaan door een hersentumor of een andere aandoening in de hersenen. Door afasie kunnen er problemen ontstaan bij het spreken, begrijpen, lezen en schrijven. Dit heeft grote gevolgen voor de communicatie in het dagelijks leven.

 

Ook Gerda merkte de gevolgen van afasie; vijf dagen kon zij helemaal niet praten. “Het voelde alsof ik gevangen zat in mijn eigen lichaam.” Volgens Gerda en logopedist Marieke Bom was het begrip voor de taal er altijd nog wel. “Ze wist wel wat ze wilde zeggen maar het kwam er niet uit.” Door middel van diverse oefeningen probeerde Marieke, Gerda zo goed mogelijk te begeleiden. “Het moment dat het mij lukte om na die vijf dagen weer enkele woorden te zeggen zal ik niet zo snel meer vergeten”, aldus Gerda. “Het belangrijkste is om direct te beginnen met oefeningen om de taalgebieden in de hersenen te stimuleren”, vertelt Marieke. “Gerda pakte vanaf het begin alle oefeningen op om zo goed mogelijk te herstellen.” Voor Gerda heeft dit goed uitgepakt, al weet Marieke dat dit per persoon verschillend is, onder andere afhankelijk van de schade in de hersenen.
De revalidatie van Gerda heeft in totaal vier maanden geduurd.
Op dit moment kan Gerda zichzelf goed redden in het dagelijks leven. Soms gebruikt ze thuis nog de iPad om verschillende taaloefeningen te doen. “Daarnaast is mij aangeraden om te puzzelen of te lezen om de taal te blijven stimuleren.” Zo heel af en toe merkt Gerda nog de gevolgen. “Wanneer ik moe ben is het nog wel eens moeilijk om op bepaalde woorden te komen. Maar ik weet ook dat ik een heel goed herstel heb gehad. Het is nog altijd niet optimaal maar voor mij voldoende om mij te redden.’’

 

De Week van de Afasie is in het leven geroepen door Afasienet om afasie een grotere bekendheid te geven. Ook in ZGT besteden we hier graag aandacht aan. Op maandag 7 oktober, dinsdag 8 oktober, donderdag 10 oktober en vrijdag 11 oktober is er van 15.00 uur – 16.00 uur een inloopmoment in het dagverblijf van de vierde verdieping in ZGT Almelo. Tijdens de inloopmomenten kunt u vragen stellen en informatie krijgen over afasie en de mogelijkheden die logopedie ZGT biedt. Iedereen is van harte welkom!

 

 

Gerda die samen met logopedist Marieke Bom oefeningen doet om haar taal te blijven stimuleren.