ZGT, 7 mei 2019 13:56

Wereld Astma Dag: Dit is wat je moet weten over astma

Werels Astma Dag

Foto: ZGT

 

Het is vandaag Wereld Astma Dag. Op deze dag draait het om het informeren en het verbeteren van de zorg voor astmapatiënten. Maar wat houdt het precies in? En hoe kun je het omgaan met astma gemakkelijker maken? Onze afdeling longgeneeskunde vertelt hierover.

 

Wanneer je astma hebt zijn je luchtwegen overgevoelig voor bepaalde prikkels. Wanneer je met één van die prikkels in aanmerking komt worden je luchtwegen nauwer waardoor je benauwd wordt of gaat hoesten. Ze reageren gevoeliger dan dat ze eigenlijk zouden moeten doen.

 

Heb ik astma?

De diagnose astma wordt bepaald op basis van klachten. Benauwdheid, een piepende ademhaling en hoesten zijn herkenbare klachten. Klachten kunnen komen door een aspecifieke prikkel zoals rook of parfum maar ook door een specifieke (allergische) prikkel zoals dieren of pollen. Daarnaast is een (virale) luchtweginfectie een belangrijke oorzaak van toename van klachten bij astma. Om een goede diagnose te stellen vindt er naast een gesprek met een longarts een longfunctietest en eventueel een provocatietest plaats. Hierbij worden de luchtwegen geprikkeld om te kijken wat de reactie van de luchtwegen hierop is.

 

Behandeling

Wanneer astma is vastgesteld krijgen patiënten naast uitleg over de diagnose vaak een puffer mee. Deze puffers helpen op verschillende manieren. Op het moment dat je klachten hebt of voor een moment dat je meer klachten verwacht (bijv. voor inspanning) kan je een pufje nemen die de luchtwegen tijdelijk meer open zet. Dat is symptoombestrijding. Eigenlijk wil je voorkomen dat je last krijgt en daarvoor geven we mensen onstekingsremmers in een pufje. Die moeten voorkomen dat de luchtwegen geïrriteerd raken en gaan knijpen waarmee we zoveel mogelijk willen voorkomen dat mensen klachten krijgen in het dagelijks leven.

 

Hierna is onder controle staan bij een huisarts in veel gevallen voldoende. Wanneer je toch merkt dat klachten toenemen is het belangrijk dit op tijd op te merken en zo nodig je medicijnen op te hogen. Daarnaast is het belangrijk dat je de prikkels waarvoor je gevoelig bent vermijdt en is het belangrijk dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt.

 

Bij ongeveer 4% van alle astma patiënten is sprake van ernstig astma, in dat geval zal de longarts samen met de patiënt kijken of er naast pufjes andere medicijnen gegeven kunnen worden om het astma onder controle te krijgen.

 

Wil je meer weten over astma? Neem dan eens een kijkje op de website van het Longfonds.