Verpleegkundigen lopen in de gang

ZGT is topklinisch ziekenhuis

ZGT is toegelaten tot de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). STZ-ziekenhuizen werken samen aan betere patiëntenzorg door opleiding van professionals en het toepassen van innovatie en wetenschappelijk onderzoek. ZGT treedt daarmee toe tot de eredivisie van de Nederlandse ziekenhuizen.

De status van topklinisch ziekenhuis is voor ZGT een erkenning van de jarenlange inspanning om naast goede basiszorg ook gespecialiseerde zorg op hoog niveau te bieden aan patiënten in Twente en omstreken.
“ZGT is ontzettend blij met deze erkenning. We investeren doorlopend in kwaliteit, innovatie, wetenschappelijk onderzoek, opleiding en topklinische zorg. Daar zetten we ons elke dag keihard voor in”, aldus Hilde Dijstelbloem, voorzitter Raad van Bestuur. “De term topklinisch maakt zichtbaar dat het continu bijdragen aan de ontwikkeling van de zorg onderdeel is van ons DNA.”

Topklinische zorg in ZGT

Ieder STZ-ziekenhuis heeft een eigen aanbod topklinische zorg. De topklinische zorg van ZGT richt zich met name op kwetsbare ouderen (geriatrische traumatologie), maag-/slokdarmkanker, patiënten met obesitas en complexe diabetes. Daarnaast zijn een aantal aandachtsgebieden binnen ZGT op weg naar topklinische erkenning, zoals de patiëntenzorg rondom borst- en prostaatkanker, reumatologische aandoeningen en bekkenbodemproblematiek.

Opleiding en onderzoek

Het leveren van de beste kwaliteit van zorg vraagt goed opgeleide professionals die zich blijven ontwikkelen. In ZGT maken we het verschil door continu te investeren in opleiding, innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Zo wordt onze kwalitatief hoogwaardige zorg voortdurend verder verbeterd om de zorgvraag van onze patiënten te kunnen beantwoorden. Marjolein Tasche (Franciscus Gasthuis & Vlietland), voorzitter van de visitatiecommissie STZ “De commissie was onder de indruk van ZGT. Vooral de enorme opleidingsinspanning die het regionale ziekenhuis naar verhouding levert, sprak aan. Daarnaast verdient innovatie bij ZGT een compliment.”

Samenwerking

Ontwikkelen en verbeteren kunnen we niet alleen. De topklinische erkenning maakt dat we samen met andere STZ-ziekenhuizen recente kennis over optimale behandelingen van patiënten snel kunnen toepassen. Daarbij staat de patiënt altijd centraal. Binnen Twente kennen we bovendien een unieke samenwerking zorgpartners en kennisinstellingen waaronder huisartsen, ziekenhuis MST en de Universiteit Twente. Dit maakt veel innovatie mogelijk, ook op technologisch gebied. Samen werken we aan de beste patiëntenzorg.