Mondkapje in ZGT verplicht Let op: het dragen van een mondkapje is voor alle patiënten, bezoekers en begeleiders vanaf 12 jaar in ZGT verplicht. (Bent u een mondkapje vergeten? Dan kunt u deze kopen bij de receptie.)
ZGT, 9 oktober 2020 11:53

ZGT maakt wetenschap laagdrempelig voor iedereen

Woensdag 7 oktober zou de tiende editie van de ZGT Wetenschapsdag plaatsvinden in Erve Asito te Almelo. Door aangescherpte maatregelen vanwege corona werd duidelijk dat de bijeenkomst in een ander jasje moest worden gestoken. We gingen met Studio Wetenschap live en zo kon iedereen via een livestream meekijken.

In de spotlights

Vanuit een studio bij Say Yeah Motion Media in Enschede begon de uitzending met een inleiding van Miriam Vollenbroek, wetenschapscoördinator ZGT Academie, “10 jaar wetenschap in ZGT is een mijlpaal waar we trots op zijn. Er zijn prachtige langlopende onderzoekslijnen ontstaan met een groeiende groep aan promovendi die zich graag aan ZGT willen verbinden.” Onder leiding van presentator Hilde Dijstelbloem, voorzitter RvB ZGT, gaven twee genomineerden voor de ZGT Onderzoeksprijs, Niek Casteleijn en Bram de Vries een korte toelichting op hun onderzoek. Uiteindelijk won Niek deze prestigieuze prijs voor zijn onderzoek: geen noodzaak tot het staken van transrectale prostaatbiopten bij de diagnostiek van prostaatkanker. Vier jonge onderzoekers, Diewke van Dartel, Ben Sawary, Juliette Jacobs en Sylva Heilmann vertelden over hun onderzoek binnen ZGT en de manier waarop ze met wetenschap de kwaliteit van onze zorg verbeteren. Zo vertelde Dieuwke over haar onderzoek naar het gebruik van draagbare sensoren voor het monitoren van de revalidatie na een operatie en Ben sprak over patiënten met diabetes type twee en het effect van voeding en beweging.

Samenwerking UT

ZGT richt zich op het onderzoek van de toekomst, daarom is er in het tweede deel veel aandacht besteedt aan de samenwerking met de Universiteit Twente. Maar eerst kreeg Alexandra Kleberger, verpleegkundig specialist, de mogelijkheid iets te vertellen over haar promotieonderzoek over optimale hartfalenzorg voor ouderen.
Onderzoek binnen ZGT is georganiseerd langs een aantal thema’s; patient empowerment, predictieve zorg en snelle en slimme diagnostiek. Op elk van deze thema’s is er een intensieve samenwerking met de UT. Onno Vijlbrief, radioloog ZGT, en Maurice van Keulen, associate professor Data Management Technology UT, brachten het thema predictieve, data gedreven zorg onder de aandacht. Voor het tweede onderwerp over snelle en slimme diagnostiek gingen we in gesprek met Anique Bellos-Grob, technisch geneeskundige bij MRON en prof. Dr. Srirang Manohar, professor en vakgroepvoorzitter Multi-Modality Medical Imaging, TechMed Centrum UT.

Het laatste onderwerp ging over personalized healthcare. Professor Hermie Hermens, hoogleraar telemedicine UT en dr. Ester Siemerink, internist/oncoloog vertelden over hun ervaringen met zorg op maat en over de intensieve samenwerking tussen UT en ZGT op dit gebied.

Wetenschap en onderzoek

Het programma voor deze dag werd aangepast en door de inzet van iedereen is het een succes geworden. Wetenschap volop in de schijnwerpers. Hilde Dijstelbloem: “Wetenschap en onderzoek is echt heel belangrijk voor ZGT maar heeft ook zeker mijn persoonlijke interesse. Daarom ben ik trots op iedereen die een bijdrage aan deze uitzending heeft geleverd, we hebben in korte tijd iets moois neergezet.”

Op de jaarlijkse Wetenschapsdag presenteren medewerkers van ZGT hun onderzoeksresultaten. De Wetenschapsdag is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over wetenschappelijk onderzoek in ZGT. Daarmee bevordert ZGT de deskundigheid van zijn professionals met als doel nog betere zorg leveren voor haar patiënten.

Studio Wetenschap kunt u via YouTube terugkijken.

Meer informatie over onderzoek in ZGT op www.zgt.nl/wetenschap.