ZGT, 30 januari 2020 14:00

ZGT organiseert kookworkshop voor patiënten met slokdarmkanker

Wanneer geconfronteerd met slokdarmkanker, staat voor de patiënt het hele leven op de kop. Niet alleen gaan ze een ingrijpend medisch traject in. Ook het dagelijks leven verandert. Hele ‘gewone’ dingen, zoals eten, kunnen heel ingewikkeld worden. Om deze reden werd vorige week woensdag 22 januari een kookworkshop voor slokdarmkankerpatiënten georganiseerd.

 In de bedrijfskeuken van ZGT Almelo kwamen patiënten en naasten bij elkaar voor contact en om lekker te koken. Eén van de aanwezige patiënten die meedeed vertelt over haar ervaringen: “Je komt er door te proberen achter wat je kunt verdragen, en wat niet. Je moet veel meer nadenken.”

De artsen, verpleegkundigen en diëtisten kookten mee. Zo ook chirurg-oncoloog Ewout Kouwenhoven: “Wanneer je een aantal aspecten van het leven opnieuw moet uitvinden, helpt het om verhalen en ervaringen uit te wisselen met lotgenoten. De meesten zijn na de diagnose een deel van slokdarm kwijtgeraakt. We doen zo’n vijftig operaties per jaar. Aan de operaties gaan chemotherapie en bestraling vooraf.”